API Måndag – Kringlakod, Google Glass API, Nordic APIs Sundsvall

Veckans API-nyheter är att Riksantikvarieämbetet går från klarhet till klarhet, Google släpper en video om ett API till en produkt som inte finns och att Nordic APIs kommer till Sundsvall för att diskutera öppen data. Ännu mer om APIer, öppen data och annat matnyttigt får ni om ni följer @andreaskrohn på Twitter, då gör ni mig dessutom lite gladare.

Koden för Kringla för Android

Jag har länge varit ett fan av vad Riksantikvarieämbetet gör med bla K-samsök. Där finns det ett API för att hitta fornminnen, fotografier mm, samma API som används för att bygga Kringla.nu.

Nu har de släppt hela koden för Kringla för Android fri, det är bara att ladda ner för alla som är intresserade. Ett klockrent sätt att tillhandahålla exempelkod och att göra det enkalare för utvecklare att bygga egna fullfjädrade androidappar. Förhoppningvis kan många andra myndigheter och företag ta modet till sig och göra samma sak. Det är ju ofta inget självändamål att en app blir populär, utan målet är ju ofta att sprida data och kunskap, då skadar det inte att släppa apparnas kod fri.

Google Mirror API

Googles Project Glass är en av de mest hyvade produkterna som inte finns att köpa just nu. Givetvis så vill en massa utvecklare skriva appar för nästa generationens glasögon. Därför har Google har nu släppt en video om sitt Mirror API som ska användas för att skriva sådana appar. Sammanfattningsvis så är det alltså en video om ett API som inte är tillgängligt till en produkt som inte är till försäljning.

Nordic APIs till Sundsvall

Förra månadens Nordic APIs i Stockholm blev en framgång och nu så ska pröva lyckan i Sundsvall. Den 29e maj är det dags för Nordic APIs Sundsvall och då kommer fokus att ligga på APIer och öppen data för offentliga sektorn. Med presentationer från Travis Spencer, Mats Björk, mig och flera andra så tror jag att det kan bli en riktigt bra halvdag. Anmäld dig nu på direkten innan platserna tar slut som de gjorde i Stockholm.

Dessutom kommer Nordic APIs till Köpenhamn, Aarhus och Trondheim under våren och sommaren, samt givetvis till Stockholm i höst. För att inte missa något om Nordic APIs så följ @nordicapis på Twitter.