API Måndag – 1 miljon dollar hackathon, Twilio, RAML

Ni som följer mig på twitter (@andreaskrohn) har kanske märkt att jag har varit i San Francisco på API Strategy & Practice konferensen under förra veckan. 3 dagar om APIer med de ledande i industrin, inte helt fel. Istället för att klämma in alla mina tankar och funderingar från konferensen i denna API Måndag så kommer det några inlägg om det under veckan när min jetlag är besegrad. Nu över till veckans API-nyheter…

1 miljon dollar hackathon

I november är det dags för Salesforce konferens Dreamforce i San Francisco. Som en del i konferensen så kommer de att ha ett hackathon. Det lag som där bygger den bästa mobilappen med Salesforce APIer vinner hela 1 miljon dollar! Dryga 6 miljoner kronor alltså.

Det är smart marknadsföring, nu får Salesforce press för sitt API och många deltagare till sitt hack. Men behöver man betala någon över 6 miljoner kronor för att jobba med sitt API så kanske det säger en hel del om hur enkelt APIet är att använda. Det verkar som hackathoninflationen är ett faktum, i alla fall i Silicon Valley. Man kan ju undra vad nästa steg är? En resa till Mars i nästa Space Apps Challenge? Själv tror jag att vi börjar se början på slutet på hackathonshypen (men för den skull inte spår jag inte hackathonets död).

Svenska nummer med Twilio

Med Twilio kan man skicka SMS, hantera röstsamtal etc, allt via deras API. Likt svenska 46elks med andra ord. Nu har Twilio börjat betatesta “international-enabled SMS” för svenska mobilnummer. Det betyder att man kan få ett svenskt mobilnummer från Twilio som man sedan kan skicka och ta emot SMS världen över. Kostnaden för att skicka ett SMS är 23 öre, så det är ju överkomligt.

Vill ni veta mer om Twilio så kommer det på Nordic APIs for Business, dvs spåret på Internetdagarna om hur man tjänar pengar på APIer. Hoppas ni kan komma till Internetdagarna och lyssna på API-spåret, det ser ut att bli en riktigt bra dag.

RAML-verktyg

Det finns en hel del olika sätt att beskriva ett REST API – API Blueprint, Swagger och JSONDoc är bara några. RAML – RESTful API Modeling Language är en av de senaste specifikationerna. Under veckan som gått så har en en hel del open source verktyg som använder RAML släppts. Det är verktyg för att designa, testa och använda APIer som har en RAML specifikation. Det är ett intressant projekt som det är värt att hålla ögonen på.