API-katalogen förbättras med VINNOVA stöd

För andra gången i år så har VINNOVA haft en utlysning för att stödja projekt om öppna datakällor. Idag så publicerades listan med de 17 projekt som delar på 9 miljoner. Den planerade utdelningen var 6 miljoner, men jag antar att det stora antalet ansökningar gjorde att de fick en större pott att dela ut.

Själv är jag med på flera ansökningar, bla för att “Katalogisering av svenska APIer och deras användning” för vilket jag nu har fått 100.000 kr beviljat. Bakom den ambitiösa titeln så döljer sig en hel del godsaker för er som gillar API-katalogen här på mashup.se. Det som jag ska göra under nästa år är att:

  • Drastiskt utöka antalet APIer som listas i katalogen. Just nu är det ca 250 st och jag har en backlog (och dåligt samvete) på ett 10-tal. Målet är att lista alla svenska APIer, vilket givetvis är omöjligt, men jag ska försöka.
  • Mer information om varje API i katalogen – licensinformation, eventuell kostnad etc.
  • Skapa en applikationskatalog med exempel på hur APIer används. Genom att länka samman det med API-katalogen så blir det lätt att se exempel på hur varje API används och lista vilka APIer en given app använder.
  • Göra både API-katalogen och den nya applikationskatalogen crowd sourcad så att alla ni som kan mycket om APIer och hur de används kan lägga till och korrigera information. Tillsammans så kan vi hjälpa varandra att hitta i den svenska API-djungeln.
  • Skapa ett API för allt innehåll i API- och applikationskatalogen. Fritt för andra att använda, kopiera och remixa datan i katalogerna helt enkelt. Perfekt för de som publicerar ett API att använda för att visa vilka applikationer som använder APIet tex

Målet är att svenska APIer ska vara lättare att hitta så att fler använder dem samt att lista goda exempel på hur APIer används. Det ska bli riktigt kul att sätta tänderna i detta och jag tror att resultatet kan bli riktigt bra. Har haft dessa planer en längre tid men de har alltid fått stryka på foten för betalande kunder, men inte längre.