API katalogen är här med över 200 svenska APIer

Äntligen är den svenska API katalogen här med över 200 APIer. Vill du hitta på Umeå universitet, skicka SMS eller planera resa i Stockholms tunnelbana? Kanske vill du handla med aktier, söka bland bloggar eller bara hitta ett bra recept för kvällsmaten? Letar du efter information om ett företag, vill du ha sjukvårdsupplysning eller bara lyssna på musik? I API katalogen så hittar du APIer för allt det här och mycket mer.

Varför?

Målet med API katalogen är att svenska APIer ska vara lätta och hitta och att det i sin tur ska få fler utvecklare att börja använda APIer för att skapa nya tjänster. Jag vill hjälpa utvecklare att hitta APIer som kan lösa deras problem och de som publicerar API att hitta utvecklare som vill använda APIet. Utan användare så har ju ett API absolut inget värde men med briljanta användare så kan ett API vara grunden för ett helt företag eller till och med samhällsförändring som tex databasjournalistik.

En gammal ide

Jag har funderat på att skapa en svensk API katalog i åratal men det är inte förrän nu som jag äntligen kommit till skott. Redan när jag köpte domänen mashup.se 2006 så planerade jag en svensk version av API directory på ProgrammableWeb, men då fanns det inte många svenska APIer. Nu finns det väldigt många och antalet växer väldigt snabbt. Tyvärr är de ofta rätt svåra att hitta och det har inte funnits något enkelt sätt att hitta alla APIer för kreditupplysningar eller alla APIer för banker – detta hoppas jag att API katalogen kan hjälpa till med.

Behöver er hjälp

Det har varit ett riktigt dektektivarbete att hitta alla APIer och det har blivit många långa överkomplexa googlesökningar. Tyvärr har jag ännu inte så mycket information om varje API och jag saknar säkert några APIer. Detta hoppas jag få er hjälp med. Om jag saknar ett API så låt mig veta så lägger jag till det i katalogen så fort jag kan. Om något är fel eller om du tycker att du vill ha mer detaljerad text om just ditt favorit-API så skicka mig den information jag behöver för att korrigera saken.

Stort ödmjukt tack

API katalogen hade varit så snygg och användbar eller ens funnits utan fantastisk design från min kollega och CSS-gudinna Kemie Guaida samt all programmering av WordPressmagikern Linus Bohman. Dessutom ett stort tack till alla som har tipsat mig om APIer som ska vara med i katalogen och givetvis till alla som tillhandahåller alla dessa APIer.