Yahoo BOSS – bygg din egen sökmotor

Google dominerar sökmarknaden, och Yahoo har “endast” 20% av de sökningar som görs varje dag. Yahoo har försökt allt för att bli störst inom sök men utan att lyckas. Nu vill de ha din hjälp, och de ger dig i gengäld fantastisk tillgång till deras sökteknologi genom

Yahoo BOSS. BOSS står för “Build your Own Search Service” och du får via webservices tillgång till nästan all Yahoos sökteknologi så att du kan bygga din egen sökmotor.

Skillnader mot andra söktjänster

Yahoo har tidigare haft webservices för att använda deras sökteknologi, och Google har flera sök APIer, bla Google Custom Search, men BOSS går längre än någon av dessa. Med BOSS så kan man…

  • Ändra ordningen på, ta bort eller lägga till sökresultat via sina egna algoritmer
  • Presentera sökresultatet hur du vill, du behöver inte ens tala om att du har använt Yahoo BOSS.
  • Obegränsat antal förfrågningar, tidigare var gränsen 5000 förfrågningar/dag med Yahoos sök API. Det finns fortfarande begränsningar för hur automatiska bots kan kalla BOSS, men det är väl förståeligt eftersom Yahoo inte vill att någon kopierar hela deras index.

Öppenhet som konkurrensfördel

Yahoos förhoppning är att innovativa utvecklare ska bygga bra söktjänster fokuserade på en speciell niche eller som är mashups av Yahoos sökning och andra APIer. På detta sätt så kommer Yahoo att vara grunden för många nya sökmotorer. Just nu så tillhandahåller Yahoo inget automatiskt sätt att tjäna pengar på BOSS, men det kommer en möjlighet att koppla in Yahoos annonsnätverk till BOSS i en nära framtid. Google har redan AdSensekoppling för Google Custom Search, så varför skulle Yahoo inte göra samma sak. Genom att dela inkomster för dessa annonser med BOSS utvecklaren så kan både utvecklaren och Yahoo tjäna pengar. Så genom att göra ett öppet API tillgängligt så hoppas Yahoo att öka sina marknadsandelar inom sök.

Frågan är om Google (och Microsoft) kan låta detta gå obesvarat. Det är inte otroligt att förvänta sig bättre och öppnare sök APIer från Google, speciellt om BOSS visar sig bli en framgång för Yahoo.

Så fungerar det

Man kan använda Yahoos internet sökning, bildsökning, nyhetssökning och stavningssökning just nu, men BOSS är bara i beta så det kommer antagligen fler möjligheter i framtiden. BOSS APIet kallas via REST anrop och varje anrop kan returnera max 50 rader i antingen XML eller JSON format. Man kan i anropet specifiera land och språk, så det går bra att begränsa sig till endast material på svenska. I varje anrop behöver man ange sitt BOSS APPID, vilket man kan få gratis genom att registrera sig som BOSS utvecklare.

BOSS Mashup Framework är ett Python bibliotek som underlättar att skiva mashups med BOSS APIet. Mer om detta i en kommande artikel (jag måste experimentera lite först).

Läs mer: