Twittercensus API

Twittercensus är en folkräkning av alla svenskar (dvs användare som primärt använder svenska) på Twitter. Det är Hampus Brynolf som ligger bakom och för att kunna göra det hela så har han gjort riktigt många anrop till Twitters API. Resultatet är en hel massa intressanta grafer som grupperar twitteranvändare i olika kluster. Här kan ni hitta mig i grafen, djupt inne i klustret som heter sociala medier-bubblan.

Förra helgen var jag Hampus och några andra på en liten minikonferens i Stockholms norra skärgård. Inspirerade av några öl så fixade Hampus ett Twittercensus API och Peppe Bergqvist en Chrome plugin till Twittercensus. Är ni intresserade av hur denna plugin fungerar så finns koden på GitHub.

Det kanske är någon annan som skulle vilja leka med den information som finns på Twittercensus så här kommer lite kortfattad dokumentation av APIet…

Lista alla kluster

Ett anrop till http://twittercensus.se/api/clusterlist listar alla kluster som finns i Twittercensus graf. Varje kluster har ett namn och en färgkod.

Sök efter användare

Det går att söka efter användare antingen baserat på twitterid (som man kan få via Twitters eget API) eller via användarnamn. Både id och användarnamn anges som en kommaseparerad lista.

För att söka efter användare med användarnamn så gör ett anrop till http://twittercensus.se/api/screenname/, tex http://twittercensus.se/api/screenname/hampusbrynolf,andreaskrohn. För att söka efter användare med twitterid så gör istället ett anrop till http://twittercensus.se/api/id/ tex http://twittercensus.se/api/id/14158391,5976.

Tillbaka får man information om vilket klister användaren tillhör, färgen på klustret, användarens position i Twittercensusgrafen samt en URL som direktlänkar till denna position. Felhanteringen är minimal. Vid sökningar efter användare som inte finns med i Twittercensus så kan antingen “null” eller ett tomt svar returneras (med 200 OK som statuskod). Alla svar är i JSON-format.

Tänker ni använda detta API? Tipsa gärna mig och Hampus så kan vi sprida nyheten om era skapelser vidare.