Traderas API – hitta och administrera annonser

Tradera är Sveriges största auktionssajt där man kan köpa och sälja det mesta. Traderas ägare Ebay har med stor framgång använt sig av sitt API för att marknadsföra sin tjänst och göra auktionssajten mer lättillgänglig. Det finns tex en stor mängd olika program och system som integrerar med Ebay för att sälja överskottslager, analysera prisutveckling etc etc. Traderas API har inte lika mycket funktionalitet som Ebays har, med Traderas API så kan man främst hämta annonser, men det går också att lägga till och administrera annonser på auktionssajten.

Själv har jag precis spenderat tid med APIet då jag som småbarnspappa vill ha ett enklare sätt att hitta billiga barnkläder, resultatet av det arbetet blev detta inlägg och sajten begagnadebarnkläder.nu (där man kan hitta barnkläder från katvigmolo, Hello Kitty mm). Andra som använder Traderas API är prisjakt och annonskartan.

Application Keys – nycklarna till Traderas API

För att kunna använda Traderas API så krävs att man har registrerat sig på Tradera Developer Center och godkänt Terms of Use och deras Logo Terms of Use. Dessa dokument beskriver hur man ska hantera innehållet från Tradera och hur man ska visa deras logga, i princip så kan man sammanfatta dem med “var snäll”, “visa vår logga” och “visa inte information äldre än 6 timmar” (men jag är ingen advokat så läs dokumenten själva..). När man väl är registrerad så måste man skapa en applikation (bara att ange namn och en kort beskrivning) och så får man en Application Key som man kan använda i alla sina API-anrop.

När man är inloggad i Traderas “Developer Center” så kan man, förutom att administrera sina applikationer, hantera sin Sandbox. I denna sandlåda så kan man skapa annonser och användare som man kan använda för att testa sina applikationer, det är ju inte alltid man vill gå direkt mot livesajten i sin testning.

APIet är indelat i två delar – PublicServices för de metoder som inte kräver autentisering och RestrictedServices för de metoder som kräver autentisering. Majoriteten av API metoderna finns tillgängliga både via SOAP och REST. Några få finns endast tillgängliga via SOAP, tex när man vill göra en lite mer avancerad sökning efter annonser.

PublicServices – API för att hämta annonser

Med public services så kan man hämta annonskategorier, söka efter annonser baserat på sökord, kategorier etc, hämta information om en specifik annons med mera.

För att få fullständig information om en given annons, vars id man har hämtat via sökningar med andra API-metoder så använd följande REST anrop:

http://api.tradera.com/v2/publicservice.asmx/GetItem?appId=<DITT APP ID>&appKey=<DIN APP NYCKEL>&itemId=<ANNONS ID>

Tillbaka får man då XML som beskriver annonsen i detalj – säljarens beskrivning av varan, nuvarande bud, när slutar auktionen, länk till thumbnail bild, vad finns det för leveranskostnader på varan, vem är säljaren och vem har bjudit högst just nu etc etc.

RestrictedServices – API för att administrera annonser

Med RestrictedServices metoderna så kan man administrera annonser i en användares namn. Användaren i fråga måste då ge sin tillåtelse till detta genom att logga in med sitt Tradera användarnamn och lösenord. Detta görs helt utan att API-utvecklaren får tillgång till användarnamnet och lösenordet, istället ber man om ett Token, sedan hanterar Tradera autentiseringen av användaren och skickar tillbaka detta Token. Ett sådant giltigt token måste sedan skickas med i alla RestrictedServices anrop.

När man väl har ett Token så kan man lägga upp nya annonser, lägga upp bilder, lämna feedback på en köpare eller säljare med mera. Dessa metoder är värdefulla om man vill bygga verktyg som underlättare administrationen av ett stort antal annonser på Tradera.

API begränsningar

Som default så kan man endast anropa varje API-metod 100 gånger inom en 24 timmars period, detta för att undvika för hårt tryck på APIet. Behövs mer anrop så kontakta Tradera med en vettig motivation så verkar det inte vara några större problem att få fler än 100 anrop/dygn.

Har du egen erfarenhet av att använda Traderas API? Har du en coola sajt eller verktyg som använder Traderas API? Dela med dig i kommentarerna nedan eller kontakta mig direkt.