Streaming Twitter API – Twitter data i realtid

Det finns ett otal tjänster och sidor som använder Twitters API, för tillfället så är deras API antagligen det mest använda och snabbast växande öppet tillgängliga APIet som finns (kanske i konkurrens med Facebooks API). Det senaste året så har det fullkommligt exploderat med Twitter mashups, och det finns inga tecken på att det håller på att sakta ner. Med hjälp av Twitters API så kan man lätt skicka in nya inlägg, göra sökningar och hämta statusuppdateringar, dock med viss fördröjning. Men om man använder

Twitters Streaming API så kan man få statusuppdateringar i realtid, vilket är mycket värdefull data om vad som händer just nu i denna sekund.

Alpha API

Twitters Streaming API är fortfarande något som Twitter håller på att alphatesta, så det kan ändras när som helst och det finns inga garantier på tillgänglighet (speciellt inte under de perioder då Twitter har väldigt mycket trafik. Även om det inte detta API är tillräckligt moget för att använda i produktion (om man inte är väldigt modig) så är det i alla fall väldigt intressant att ta en titt på vad man kan göra med det. Realtidswebben är ju på framfart, och Twitter vill väldigt gärna ligga i framkant av den utvecklingen.

API Metoder

Allt som behövs för att använda Twitters Streaming API är en Twitteranvändare. Vi vanliga dödliga användare har då tillgång till två metoder nämligen statuses/sample och statuses/filter..

  • statuses/sample returnerar slumpvis utvalda publika twitterinlägg, bra för att testa detta API men inte för så mycket mer
  • statuses/filter gör det möjligt att följa speciella användare eller nyckelord

Om man frågar Twitter väldigt snällt (om man är ett stort inflytelserikt företag eller universitet så hjälper det) så kan man också få tillgång till ett par metoder till…

  • statuses/firehose returnerar alla publika twitterinlägg
  • statuses/retweet returnerar alla publika retweets

Man kallar Twitters Streaming API genom ett vanligt http anrop, tex http://stream.twitter.com/1/statuses/sample.json (vill du ha tillbaka XML istället för JSON så ange sample.xml istället), en HTTP Basic Auth autentisering krävs också. Det öppnar en HTTP ström som hålls öppen till man stänger den och denna ström uppdateras ständigt med nya meddelanden i samma format som Twitters vanliga API returnerar.

Att få tillgång till alla publika statusuppdateringar på Twitter i realtid är givetvis väldigt värdefullt för företag som vill ta reda på vad folk säger och tycker om deras varumärke bara för att nämna ett exempel. Det är rätt troligt att detta är ett sätt som Twitter kommer att försöka tjäna pengar i framtiden, om de inte redan gör det.