Spotify Metadata API – information om artister, album och sånger

spotifyMusiktjänsten Spotify tar världen (iaf Sverige) med storm och teamet bakom Spotify verkar göra helt rätt saker. Med det nyligen lanserade Spotify Metadata API så kan man få fram data om artister, album och sånger. Antingen kan man söka efter den data man är intresserad av eller så kan man få fram metadata från en Spotify-URL (dvs en sådan URL man kan få från Spotifyklienten för att dela med sig av sin favoritmusik). Metadata APIet kräver ingen API-nyckel så det är fritt fram att använda bara man accepterar Spotifys Terms and Conditions.

Sök efter artist, album eller sång

Vill man göra sökning via APIet efter data om DJ Shadow så anropar man http://ws.spotify.com/search/1/artist?q=dj+shadow, tillbaka får man då sökresultat i XML (inget stöd för andra format än) med information alla artister som stämmer överens med den sökningen, tex:

<artist href="spotify:artist:5CE2IfdYZEQGIDsfiRm8SI">
<name>DJ Shadow</name>
<popularity>0.76207</popularity>
</artist>

Man kan även söka efter sånger av DJ Shadow (http://ws.spotify.com/search/1/track?q=dj+shadow) eller album av DJ Shadow (http://ws.spotify.com/search/1/album?q=dj+shadow). För varje album och sång så får man också genom “territory” attributet information tillbaka om vilka länder som sången/albumet i fråga är tillgängligt via Spotify, så för svenskar så måste “territory” innehålla värdet “SE”.

Vad innehåller en Spotify länk?

Skapa SpotifylänkInne i Spotifys klient så kan man högerklicka på artister, sånger eller album och välja “Copy HTTP Link” för att få en länk som man sedan kan dela med sig av. Genom att sedan klicka på denna länk så kan ens vänner höra ens senaste favoritsång. Tyvärr är dessa länkar inte särskilt lättlästa för mänskilga ögon, men med Spotifys Metadata API och metoden lookup så kan man få fram data om dessa länkar. Vill man veta mer om en länk så skickar man den till Spotifys API så här http://ws.spotify.com/lookup/1/?uri=http://open.spotify.com/track/2A2G209qJAxwFa8R16V7X6. Tillbaka får man då data om artisten, albumet eller sången i fråga:

<track>
<name>St. Louis Slim</name>
<artist href="spotify:artist:6OVkHZQP8QoBYqr1ejCGDv">
<name>Seasick Steve</name>
</artist>
...
</track>

Om någon är intresserad av att använda detta API från en Javaapplikation så finns det redan ett javabibliotek som ni kan använda. Mer information om API-anrop, felmeddelanden, returnerad data etc finns i Spotifys Metadata API dokumentation.

Är det någon mashup.se läsare som ännu inte har en Spotifyinbjudan så har jag några extra att dela med mig av. Kommentera detta inlägg så skickar jag en inbjudan så länge som jag har några kvar att dela med mig av.