OmVård API – hitta närmsta vårdcentral

OmVård så kan man hitta statistik om olika vårdgivare i Sverige organiserat på ett snyggt och användbart sätt – jämför vårdcentraler och vårdköer etc. OmVård valdes till Sveriges bästa sajt 2009 av Internetworld. Med OmVårds API så kan man hitta vårdcentraler i hela Sverige.

OmVård

Första steget som vanligt att skaffa en API-nyckel, sedan är det bara att börja använda APIet. Det finns två sätt att hitta vårdcentraler, antingen anger man en adress eller en position:

http://api.omvard.se/<DIN NYCKEL>/vardgivare/nara/?gatuadress=<GATUADRESS>&postnummer=<POSTNUMMER>&postort=<POSTORT>&format=<XML eller JSON>

http://api.omvard.se/<DIN NYCKEL>/vardgivare/nara/?longitud=<LONGITUD>&latitud=<LATITUD>&format=<XML eller JSON>

Tillbaka får man då XML eller JSON som innehåller namn, adress, kommun och position för de 10 närmsta vårdcentraler från den angivna adressen/positionen, tex:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1" ?>
<vardgivarlista>

  <vardgivare>
    <namn>Vårdcentralen Tågaborg</namn>
    <gata>Tågagatan 38</gata>
    <postort>Helsingborg</postort>
    <postnummer>25439</postnummer>
    <kommun>Helsingborg</kommun>
    <landsting>Skåne</landsting>
    <longitud>12.6906494</longitud>
    <latitud>56.0558033</latitud>
    <url>http://www.omvard.se/skane/vardcentralen-tagaborg</url>
  </vardgivare>

  ...

</vardgivarlista>

Än så länge så har APIet rätt begränsad funktionalitet, helst vill man ju ha tillgång till all den information som OmVård har om vårdinrättningar och vårdköer och dessutom så skulle det vara användbart att kunna skicka in recensioner etc. OmVård verkar öppna till förslag på utökningar och förbättringar av APIet, så har du en brilliant ide som kräver mer av deras API så tveka inte att kontakt dem.