Kundos API – kundtjänst via XML

KundoNi kanske har sett den lilla “Tyck till” knappen på ett antal sajter under de senaste året, bla på Vackertväder.se och Linnéuniversitetet. Den knappen kommer från Kundo som är en kundtjänst på nätet där kunder kan dela med sig av ideer, be om hjälp eller berömma er tjänst. Med Kundos API så kan komma åt all den information som finns i Kundo för att sedan presentera den på sin egen sajt. Perfekt för att bygga widgets eller för att integrera frågorna från Kundo i ett internt ärendehanterinssystem.

Kundtjänst via XML eller JSON

Kundos API kräver inte någon API-nyckel, det är bara att sätt igång och kalla metoderna. För att hämta ner all information så använd anropet:

http://kundo.se/api/.xml

Detta returnerar alla frågor, förslag etc i XML, använd .json för att få tillbaka informationen i JSON format istället. Företagsslug är addressen som företaget har på kundo.se, mitt eget Bröllopia har tex http://kundo.se/brollopia så om vi var premiumkunder (endast de har tillgång till APIet, se nedan) så skulle anropet vara http://kundo.se/api/brollopia.json.

Vill man inte ha tillbaka all information utan endast för en typ av inlägg så använd anropet:

http://kundo.se/api//.xml

Typ kan vara “q” för frågor, “p” för problem, “s” för förslag eller “b” för beröm. För att få fram alla förslag till Kundos eget Kundo konto så anropar man alltså http://kundo.se/api/kundo/s.xml och då får man tillbaka sammanfattande information om varje förslag:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<response>
  <resource>
  	<title>Tankar om det nya premiumkontot ... </title>
  	<num_comments>2</num_comments>
  	<absolute_url>http://kundo.se/org/kundo/d/tankar-om-det-... </absolute_url>
  	<uri>/api/dialog/kundo/18512.xml</uri>
  	<num_votes>0</num_votes>
  	<pub_date>2010-01-18 13:52:25</pub_date>
  	<id>18512</id>
  </resource>

  ...

</response>

Det går också att hämta mer information om ett givet inlägg genom att använda dialog id-nummret, för att få ut hela texten på förslaget ovan så är URLen http://kundo.se/api/dialog/kundo/18512.xml och för att få ut alla kommentarer till förslaget så använder man http://kundo.se/api/comment/kundo/18512.xml.

Än så länge så kan man inte skicka in information till Kundo via APIet. Men om det är något som du behöver så kan du ju alltid föreslå det på Kundo.

API endast för betalande kunder

Idag så är APIet tyvärr endast tillgängligt för Kundos betalande premiumkunder (800kr/månaden). Givetvis så ska OpenWorks (teamet bakom Kundo) ha full rätt att ta betalt för sin tjänst, men personligen så tror jag att det skulle löna sig för dem att alla kunde använda APIet. Mer gratis utvecklartid och innovation som marknadsför Kundo är något som jag tror skulle vara bra för Kundo i långa loppet.