Google App Engine – nu med Java och bakgrundsprocesser

Jag har tidigare skrivit om Google App Engine och dess begränsningar, men nu är det dags att uppdatera dessa inlägg. För ungefär en vecka sedan så lanserades en hel del ny funktionalitet för Google App Engine – de viktigaste är att man nu kan utveckla GAE applikationer i Java samt att det nu finns bakgrundsprocesser.

Java

Tidigare så har man varit tvungen att använda programmeringsspråket Python för att utveckla för GAE, men nu kan man även använda Java. Än är inte Java på GAE öppet för alla, det är en sk “Early Look” (=”Beta” anno 2004 eller “Preview” anno 2007) begränsat till 25000 utvecklare, vill du vara med så anmäl dig här. Javamiljön kommer med Java 6 JVM, Java Servlet gränssnitt, standardgränssnitt som JDO, PGA och JavaMail till GAEs datastore och tjänster. Dessutom finns det en Google Plugin for Eclipse så att man kan utveckla GAE applikationer i Eclipse. Mycket mer information finns i GAEs javadokumentation och Getting Started guiden.

Andra nyheter

  • Bakgrundsprocesser – Äntligen så kan man använda cron jobs på GAE, detta har varit en av de största begränsningarna hittills för att utveckla seriösa applikationer. Man anger helt enkelt vilket script som ska kallas enligt vilket schema också tar GAE hand om resten. Perfekt för att rensa i databasen eller skicka mail.
  • Bulk Data Upload – Med bulkloader verktyget så kan man ladda upp stora mängder data från sin egen lokala datakälla till GAE.
  • Komma åt data bakom din firewall – med Secure Data Connector så kan en GAE applikation komma åt data som finns bakom din firewall.

Det är kul att se att Google App Engine utvecklas. Med Javasupport så kommer GAE definitivt att vara mer attraktivt för företag att utveckla applikationer på, och med cronjobs så är GAE definitivt mer attraktivt för mig!