Google App Engine, del 2: Skapa ditt eget CDN i 10 enkla steg

I del 2 i artikelserien om Google App Engine så ska vi se på ett enkelt sätt att börja använda Google App Engine utan att man behöver skriva någon kod. För mer information om Google App Engine så rekommenderar jag att ni läser:

Google App Engine, del 1: Lättillgänglig Cloud Computing.

Med hjälp av Google App Engine så kan man lätt bygga sitt eget Content Delivery Network (CDN). Ett CDN är ett separat nätverk som alla stora sajter använder för att lagra bilder, stora filer, videos, stylesheets etc. Genom att dessa filer finns så nära användaren som möjligt så kan de laddas ner snabbare till användarens webbläsare. Det mest kända CDN är Akamai som nästan är som ett privat parallellt internet. Problemet med dessa stora CDN är att de är väldigt dyra, och även om det inte kan jämföra sig med den prestanda man får från ett riktigt CDN så kan man lätt bygga ett eget förenklat CDN med hjälp av Google App Engine. Man kan helt enkelt lägga sina stora filer (bilder etc) på Google App Engine och inte på den server som man har resten av sin sajt på.

Denna artikel är en översättning av en artikel jag skrev på engelska för min blog www.digitalistic.com, därav lite referenser till digitalistic.com. Originalartikeln blev väldigt populär och har bla varit med på delicious most popular list ett par gånger och finns även översatt till spanska på maestrosdelweb.com.

Skapa ditt eget CDN

Allt som du behöver göra för att skapa ditt eget CDN är att installera lite saker på din dator samt att redigera ett par konfigurationsfiler. Detta gör du bara en gång, när du sedan vill uppdatera vilka filer du har på ditt CDN så kör du bara ett enkelt skript.

  1. Eftersom Google App Engine endast fungerar med programmeringsspråket Python så behöver du ladda ner och installera Python på din dator. Om du kör MacOS eller Linux så har du antagligen redan Python installerat, så då kan du hoppa över detta steg. Ladda ner korrekt installationsfiler för Python 2.5.2 från http://www.python.org/download/ och installera det. Använd standardinställningarna på allt.
  2. Ladda ner Google App Engine SDK (Software Developer Kit) från http://code.google.com/appengine/downloads.html och installera det, använd standardinställningar för allt. SDK installationen använder Python, så redan nu så får du veta om Python installationen var 100% korrekt eller inte.
  3. Registrera dig för Google App Engine på appengine.google.com med ditt google konto (tex din GMail address), om du inte har ett google konto så kan du registrera dig på samma ställe.
  4. När du är registrerad och inloggad på appengine.google.com så är det dags att skapa en applikation. Klicka på “Create an application” och namnge din nya applikation (dvs ge den en “application identifier”). Detta namn måste vara unikt bland alla applikationer som finns på Google App Engine, i mitt fall så valde jag “digitalisticcdn”. Spara din nya applikation. När du har skapat din nya applikation så måste du ange ett mobiltelefonnummer. Google kommer att skicka dig ett SMS med en kod som du måste ange på appengine.google.com. Detta bekräftar att du är ägare av detta Google App Engine konto.
  5. Ladda ner http://digitalisticcdn.appspot.com/files/digitalisticcdn.zip (från min privata CDN) och zippa upp den. Detta skapar en katalog med namnet digitalisticcdn.
  6. Använd ett ordbehandlingsprogram för att redigera filen app.yaml i den nya digitalisticcdn katalogen. Ändra “application: digitalisticcdn” till “application: ” och spara filen. Detta talar om för Google App Engine vilken applikation som du kommer att ladda upp filer till. </li>
  7. Lägg till de bilder, stylesheets, videos etc som du vill ladda upp till Google App Engine i digitalisticcdn katalogen. Lägg alla bilder i /images foldern etc. Du kan alltid lägga till dessa filer senare. För att testa att allt fungerar så finns det redan en bild i /images foldern.
  8. Ladda ner http://digitalisticcdn.appspot.com/files/deploy_digitalistic_cdn.bat och redigera den i ett ordbehandlingsprogram. Denna fil behöver peka ut din Python installation, din Google App Engine SDK installation och din digitalisticcdn folder. Glöm inte att alla sökvägar som innehåller mellanslag måste vara inom citationstecken. Filen fungerar bara i Windows, för MacOS och Linux så använd kommandot i filen direkt i kommandoprompten istället.
  9. Dubbelklicka på den redigerade deploy_digitalistic_cdn.bat för att ladda upp alla filer till Google App Engine. Du måste ange ditt google användarnamn och lösenord första gången du gör detta. Tips: för att radera filer från Google App Engine så tar du bort dem från digitalisticcdn katalogen och sedan så kör du deploy_digitalistic_cdn.bat igen.
  10. Du har nu ditt eget CDN! Gå till .appspot.com/images/ninja.gif (tex digitalisticcdn.appspot.com/images/ninja.gif) för att se om allt fungerar. </li> </ol> **Att använda ditt CDN** För att använda de filer du har laddat upp till Google App Engine så behöver du bara använda URLen till filen. Om du exempelvis vill använda ninjan från [WebHostNinja.com](http://www.WebHostNinja.com "Prisjämförelse för webbhotell") i din egen sajt så behöver du bara använda <http://digitalisticcdn.appspot.com/images/ninja.gif> i din HTML. Om du vill lägga till fler filer till ditt CDN så är det bara att lägga till dem i digitalisticcdn foldern och sedan köra deploy\_digitalistic\_cdn.bat igen. Så enkelt är det att börja använda Google App Engine! **Mer om Google App Engine** Detta är del 2 i en artikelserie om Google App Engine. [Första delen](http://www.mashup.se/api/google-app-engine-del-1) beskriver vad Google App Engine är och varför Google tillhandahåller denna tjänst. Kommande delar kommer att handla om hur man utvecklar för Google App Engine och vilka begränsningar som finns och hur man tar sig runt dem.