Facebook Connect, del 1 – fördelar och nackdelar

Facebook Connect är ett API som gör det enkelt att integrera Facebook med din egen sajt. Med några få rader kod, eller via en färdiggjord plugin, så kan man låta användare logga in på sin sajt med sitt Facebook konto. Dessutom så kan man skicka meddelande användarnas news feed på Facebook, visa vilka av användarens Facebook vänner som också är aktiva på sajten etc. Några exempel på sajter som använder Facebook Connect är

TechCrunch (för kommentarer), Joost (för inloggning) och 2th.nu (inloggning, kommentarer etc – det var när jag skrev koden för 2th som jag lärde mig Facebook Connect). Det snabbaste sättet är att använda färdiggjorda plugins, det finns bla för WordPress, Drupal och Joomla.

Fördelar med Facebook Connect

Det finns många fördelar med att använda Facebook Connect, här är några av de främsta:

  • Snabbt för användarna att engagera sig – eftersom användarna kan logga in med sitt Facebook konto så är det en extremt låg tröskel för dem att börja engagera sig på din sajt, de behöver inte registrera sig och verifiera sin emailadress etc. Bara detta är extremt värdefullt.
  • Ett pålitligt känt namn – de flesta användare litar på och känner igen Facebook (troligtvis så har de större brand recognition än du har på din sajt). Kanske är användarna skeptiska till att ge sin data till ännu en sajt, men det slipper de nu eftersom de slipper registrera sig (man kan få tillgång till rätt mycket information om användare via Facebook Connect, men användarna måste ge tillåtelse till detta).
  • Marknadsföring – det finns fler användare på Facebook än vad du har på din sajt, så om du kan synas där så har du mer att vinna än att förlora. Med Facebook Connect så kan du skicka meddelanden till användarnas news feeds, som sedan syns på Facebook av alla användarens Facebook vänner. Detta är en mycket bra rekommendation för din sajt som förhoppningsvis leder till fler besökare.
  • Mycket funktionalitet – via Facebook Connect så har man tillgång till att hela Facebooks API, detta inkluderar att låta användare bjuda in Facebook vänner till din sajt, eller att skapa kommentarfunktionalitet – allt med bara en rad kod.

Nackdelar med Facebook Connect

Tyvärr är inte Facebook Connect perfekt, några av problemen är:

  • Fungerar inte i alla browsers – de browsers som stödjs är Firefox 3, Safari 3 och Internet Explorer 6,7 och 8. Tyvärr har jag märkt att stödet för IE6 inte är det bästa, så räkna inte med att det fungerar perfekt där. Om det är troligt att dina användare sitter på andra browsers så erbjud även en alternativ lösning tillsammans med Facebook Connect.
  • Facebook har kontroll på alla data – du har inte total kontroll över den data som lagras på Facebook (tex kommentarer om du använder Facebook Connect för detta). Du har inte heller rätt att lagra information som du får från Facebook om dina användare i mer än 24 timmar (detta inkluderar namn och kön tex), så du måste hämta denna information om och om igen. Detta är ofta inte ett problem eftersom det är mycket enkelt att få tag på denna information när man behöver den, men det är inte perfekt för alla lösningar.

Alternativa lösningar

Flera andra företag har motsvarande lösning, tex Google Friends Connect och MySpaceID. För att erbjuda alla dessa på en gång så rekommenderar jag rpxnow – en inloggninslösning där man får Facebook, Yahoo, Google, OpenID etc på en gång. Än så länge är inte rpxnow lika funktionsrik vad gäller Facebook som om man använder Facebook Connect direkt, men om det endast är inloggning som man är ute efter så är rpxnow en imponerande lösning. Tack vare hjälpen från mashup.se läsare så finns rpxnow också på svenska!

Mer om Facebook Connect

Detta är del 1 av planerade 3 inlägg om Facebook Connect. Nästa gång så blir det mycket mer detaljer om hur man implementerar Facebook Connect på sin egen sajt och i den sista delen så tar jag en titt på några av de mest användbara och funktionsrika taggarna man kan använda med Facebook Connect.