Cleanify – skapa läsliga Spotify länkar

Från Spotify kan man få länkar till artister, ablum eller sånger, tyvärr är dessa länkar omöjliga att förstå för andra än Spotifys servrar. Med Cleanify så kan man göra om dessa länkar till något som är fullt förståeligt för oss vanliga dödliga. Förra veckan skrev jag om Spotifys Metadata API, och det är delar av detta API som Cleanify använder.Cleanify

Länkar som man förstår

Från Spotify så hämtar jag en länk till sången St Louise Slim av Seasick Stevehttp://open.spotify.com/track/2A2G209qJAxwFa8R16V7X6. Genom att gå till Cleanify och klistra in denna länk så får jag istället länken http://cleanify.net/play/track/seasick-steve/st-louis-slim, alltså en länk där man lätt kan se vilken artist och låt som det handlar om.

Cleanify API

Man behöver inte gå till cleanify.net för att använda denna tjänst, Cleanify har nämligen ett API så det går bra att baka in dess funktionalitet i sina egna smarta lösningar. För att skapa en läslig version av en Spotifylänk så anropar man http://cleanify.net/Api/Rewrite?spotifyUrl=, tex <http://cleanify.net/Api/Rewrite?spotifyUrl=http://open.spotify.com/track/2A2G209qJAxwFa8R16V7X6>. Tillbaka får man då XML med den tillsnyggade länken:

<rewriteResult>
<cleanifyUrl>
http://cleanify.net/play/track/seasick-steve/st-louis-slim
</cleanifyUrl>
</rewriteResult>

Gör detta automatiskt på Windows

Kör man Windows och vill använda Cleanify så finns det en ännu enklare lösning. Installera Cleanifys Clipboard Filter och sedan så görs alla Spotifylänkar man kopierar direkt om till Cleanifylänkar, utan att man behöver göra något anrop till Cleanifys API eller gå till Cleanify.net. Mer om detta och lite mer om Cleanify hittas på skaparen Anders Fjeldstads blogg.