Brottsstatistik API från SVT Pejl

SVT Pejl är SVTs satsning på databasjournalistik. Genom att gräva i stora datamängder och statistik så får de fram historier som tidigare har legat dolda. Mest känt är deras samarbete med TV-programmet Veckans brott om kartläggning om miljonbrotten, dvs den miljon brott om året som inte syns i fetstil på Aftonbladets förstasida.

Brottspejl så finns statistik på brott över hela Sverige, indelat på län och kommuner samt typer av brott. Källan till brottsstatistiken är Brottsförebyggande rådet, men de publicerar inte statistiken på ett särskilt lättillgängligt sätt själva.

Ett API med ett annat namn

Det går inte att hitta någon API dokumentation på SVT Pejl. Men eftersom det går all brottsstatistik att ladda ner i JSON, Excel eller CSV format så har de ett välfungerande API, faktiskt det enda API jag har hittat för svensk brotsstatistik (har jag fel så låt mig veta i kommenterna på detta inlägg). Enklaste sättet att använda APIet är att bara lägga till “format” parametern till en URL från SVT Pejl.

Exempelvis så hittar man nationell brottsstatistik på http://pejl.svt.se/brott/sverige/ och det kan man få i JSON format genom att lägga till “format=json” till URLen http://pejl.svt.se/brott/sverige/?format=json. Då får man tillbaka följande svar (visas här något förkortat):

{
  "rows": [
    [2010, 1370399, 14613, 244295, 17.826560000000001], 
    [2009, 1405626, 15117, 242118, 17.224923270000001]
    ...
  ], 
  "source_timestamp": "201203061524", 
  "source_url": "http://pejl.svt.se/brott/sverige/?format=json", 
  "column_descriptions": ["År", "Anmälda fall i Sverige totalt antal", "Anmälda fall i Sverige per 100 000 invånare", "Personuppklarade fall i Sverige totalt antal", "Personuppklarade fall i Sverige i procent"],
   "title": "SVT Pejl - Alla brott i Sverige"
}

Informationen är fri att användas så länge som man hänvisar tillbaka till SVT Pejl och till Brottsförebyggande rådet (se SVTs kommentar på detta inlägg).

Typer av brott

Med “brott” parametern så kan man definiera vilken typ av brott som man vill ha statistik för. Exempelvis så ger http://pejl.svt.se/brott/sverige/?brott=dataintrang&format=json statistik på alla dataintrång i landet.

Det finns många typer av brott i systemet – rån, inbrott, våldtäkt eller rattfylleri tex. En fullständig lista finns i sökfiltret på Brottspejl. För att få alla brott så använd värdet “alla-brott“.

Län och kommuner

Det går också att hämta brottsstatistik för ett enskilt län eller en kommun. Länsnamn och eventuellt kommunnamn anges i URLen. För statistik från Stockholm så använd tex http://pejl.svt.se/brott/stockholm/?brott=alla-brott&format=csv och för statistik från mina hemtrakter Helsingborg så använd http://pejl.svt.se/brott/skane/helsingborg/?brott=alla-brott&format=csv.

Notera att om att statistik om uppklarade brott endast finns på nationell eller länsnivå, inte för enskilda kommuner.

Databasjournalistik är framtiden

En stor applåd för allt jobb som SVT har lagt ner på SVT Pejl, de visar verkligen vägen mot framtiden. Att de dessutom gör den data de presenterar tillgänglig för oss andra är riktigt bra och för tankarna till The Guardians Open Platform. Databasjournalistik har stor potential och det finns gott om förstasidesstoff och nyheter att hitta i statistik och databaser. Personligen tror jag att det är gott om skandaler att hitta genom tex Openaid och andra publika datakällor.