Boolis API – hitta bostadsannonser i hela Sverige

För några dagar sedan så lanserade Booli.se ett API som man kan använda för att söka bland Boolis alla bostadsannonser över hela landet. Booli har varit aggressiva med att förnya bostadsmarknaden på internet och detta är ännu ett ett steg i rätt riktning (mer om Booli

här och här). Deras förhoppning är att vassa programmerare runt i Sverige ska bygga smarta lösningar med deras API vilket gör att det får mer trafik till sin sajt.

Sök bostadsannonser

Via APIet så kan man söka bostadsannonser baserat på flera olika kriterier – främst geografi och bostadens egenskaper. Man kan tex söka på alla lägenheter på minst 65m2 till salu på Södermalm eller alla radhus som kostar max 2 miljoner inom 2 kilometer från en specificerad longitud och latitud position. Man har i stort sätt samma sökmöjligheter via APIet som man har via Boolis egen sida.

Alla anrop till Boolis API görs via HTTP GET förfrågningar till api.booli.se/listings och returnerar antingen XML eller JSON. Se APIets dokumentation för fler detaljer och PHP kodexempel.

API-nyckel och villkor

För alla anrop så krävs en API-nyckel som man lätt och enkelt får på Boolis API sida. För att få en nyckel så måste man godkänna ett långt användaravtal, detta är några av de viktigaste punkterna i avtalet:

  • man får inte på något sätt ändra den data man får från Booli, den ska visas precis som den är
  • man får inte använda Boolidatan för kommersiella syften på sånt sätt att man konkurrerar med Booli (sorry Hemnet, ni kan inte använda detta API för att förbättra er egen tjänst)
  • tydligt visa att man är “powered by Booli” och länka tillbaka till Boolis sida för alla objekt man visar

Framtida planer för APIet

För tillfället så kan man bara söka efter bostadsannonser med APIet, men Booli skissar redan på att utöka APIet så att man kan statistikinformation och områdesinformation. Har ni önskemål om vad ni vill ha i APIet eller frågor så kan ni låta Booli veta på deras API Google Group.

Det är smart av Booli att göra alla sina bostadsannonser tillgängliga på detta vis. Troligtvis så kommer de att få mer trafik till sina annonser och därmed stärka sin position på bostadsmarknaden. Vi får hoppas att Booli lyckas med sitt API så att vi får se mer kreativa tjänster och förhoppningsvis med tiden ännu fler APIer från andra företag både i bostadsbranchen och i andra brancher.

Själv kan jag tänka mig att vi får se några intressanta mashups med Boolis och AllaKartors APIer, med en nypa av Traderas API kanske. Har du byggt något med Boolis API? Hör då av dig, jag skriver gärna om din skapelse.