Bloggy API

Bloggy är en svensk microblogging tjänst, till stora delar liknar Jaiku och Twitter. Det är en snygg och välgjord tjänst som är skapad av Jonas Lejon, som också har flera andra webbtjänster (

BloggSök, BloggVärde, BloggBackup mm). Bloggy har snabbt blivit populär, dels pga att det är en bra tjänst och dels pga att den är svensk, och har blivit rätt omskriven i bloggvärlden. Redan efter några veckors beta så har Bloggy över 500 användare. Fortsätter Bloggy att utvecklas som det har gjort hittills så kan det bli den populäraste microblogging tjänsten i Sverige (utan att ha det vetenskapligt bevisat så misstänker jag att Jaiku har topplaceringen just nu.)

Trots att Bloggy är en mycket ung tjänst (lanserades i den 24 september) så har den ett mycket användbart API. Man kan få ett RSS flöde på sina egna och sina vänners inlägg, och man kan skriva nya inlägg. Inom en snar framtid så kommer också ett ännu krarftfullare API.

Dina och dina vänners inlägg

För att få ett RSS flöde med dina och dina vänners Bloggy inlägg så kalla APIet på följande sätt:

http://bloggy.se/api?login=<användarnamn>&p=<lösenord>&type=friendfeed

  • användarnamn – Antingen ett Bloggy användarnamn eller den emailadress som är knutet till ett Bloggykonto.
  • lösenord – Bloggy lösenord, lägg märke till att det kommer att skickas i klartext eftersom allt går över HTTP och inte över HTTPS.
  • type = friendfeed – anger att det är just ditt och dina vänners inlägg du är intresserad av

Detta RSS flöde kan man sedan prenummerera på i Google Reader eller andra RSS-readers, eller inkludera i sina egna webbapplikationer.

Skriva inlägg

För att skriva ett inlägg på Bloggy via APIet så ser anropet liknande ut:

http://bloggy.se/api?login=<användarnamn>&p=<lösenord>&content=<inlägg>&type=post

  • Användarnamn och lösenord är precis som i RSS anropet ovan.
  • content – texten i ditt nya inlägg, max 170 tecken långt och ska vara URL Encoded
  • type=post – anger att du vill skriva ett nytt inlägg

Om allt går bra så får du svaret “OK: post created” tillbaka. Tyvärr så märks det ibland att Bloggy inte har mognat eftersom APIet ibland uppträder lite konstigt (ibland får man “Error: Too short post!” utan anledning tex), men Jonas Lejon som ligger bakom Bloggy är mycket lyhörd på feedback och fixar problem snabbt.

Applikationer och ett nytt API

Det finns flera utvecklar runt om i Sverige som jobbar på applikationer som använder Bloggys API. En av anledningarna till Twitters popularitet är ju alla klienter som finns för att skriva/läsa Tweets från ett skrivbordsprogram, tex Twhirl. Om (eller när) det kommer en bra Bloggyklient så kan det vara ett steg på vägen att öka Bloggys popularitet.

Det kommer också ett helt nytt Bloggy API snart, troligtvis framåt slutet av året. Detta API kommer att ha samma metoder som Twitters API, vilket är ett mycket smart drag av Jonas. Det gör att alla applikationer som idag funkar med Twitter också kan funkar med Bloggy. Eftersom Twitter är defacto standarden inom microblogging så finns det ju ingen anledning att inte efterlikna dem.

Mer information om Bloggy

Om du inte redan har ett Bloggykonto så gå till Bloggy.se och be om en inbjudan till betaversionen av Bloggy. Om du inte får någon den vägen så lämna din email i en kommentar till detta inlägg så skickar jag en inbjudan. För mer information om Bloggys utveckling så följ utvbloggen.se där Jonas Lejon skriver om uppdateringar etc. Det är också värt att lyssna på podcasten What’s Next som har intervjuat Jonas Lejon< om Bloggy i ett av de senaste avsnitten.

Om du vill följa mig på Bloggy så finns jag på andreaskrohn.bloggy.se (och andreaskrohn.jaiku.com och twitter.com/andreaskrohn).

UPPDATERING: Bloggy har utökat sitt API och har nu ett speciellt API för sökningar.