API för evenemang från Biljett.com

Biljett.com kan man köpa biljetter till olika evenemang. Arrangerar du ett eget evenemang så kan du sälja dina biljetter via Biljett.com. Både WebCoast och WordCamp Stockholm sålde sina biljetter här.

API som marknadsföring

Via Biljett.coms API så kan man hämta ner alla evenemang för att sedan presentera dem i sin egen lösning, något som evenemang.se och eventellus.com gör redan idag. Anledningen till att APIet utvecklades är enligt Benny Kvist på Biljett.com att “Med ett API kan biljett.com på ett enkelt sätt öka spridningen av webbtjänsten samtidigt som innehållet tillåts användas av andra“. API som marknadsföring helt enkelt, något som fler företag borde pröva.

Allt eller inget via RSS

Själva APIet är helt enkelt ett RSS 2.0 flöde (http://www.biljett.com/event/feed/RSS/v1). RSS kanske inte är lika coolt just nu som JSON, men det är minst lika användbart eftersom det är enkelt att importera och använda RSS från vilket programmeringsspråk som helst. Det finns lösa planer på att dela upp APIet i flera flöden i framtiden, tex ett per kategori, men idag så finns endast ett flöde som innehåller information om alla evenemang. För varje evenemang så får man information om evenemangets namn, beskrivning, datum, biljettpris, antal biljetter till försäljning med mera.

Geoposition

Via APIet så får man också tillgång till varje evenemangs geografiska position, vilket gör det möjligt att sortera den data som man får och visa det på bästa möjliga sätt, tex per stad eller per arena. “Ett API med geopositionering är en av de stora fördelarna med biljett.com framför stora aktörer som inte haft ett API från början, om man ser möjligheten att dela och sprida information över internet” enligt Benny Kvist.

Ett stort plus för Biljett.coms enkla API och att all data släpps via Creative Commons. Läs mer om APIet på BiIljett.coms blogg och om ni skapar någon kreativ lösning där detta eller något annat API används så hör av er så skriver jag gärna ett inlägg här på mashup.se.