5 nya APIer från Google I/O

Häromdagen så skrev jag om Google Predictions API som introducerades på Google I/O, men ytterligare 5 nya APIer lanserades då. Låt oss ta en snabbtitt…

Google Buzz API **

Googles konkurrent till Twitter har nu äntligen fått ett API. Nu kan man söka bland statusuppdateringar, posta statusuppdateringar, hämta och uppdatera användarprofiler, hämta en användares social graph etc. Buzz blev snabbt integrerat i TweetDeck, Seesmic och andra Twitterklienter. Sedan Google klantigt introducerade Buzz så har inte så mycket hänt, kanske kan APIet ge Buzz lite välbehövlig hjälp att få fler aktiva användare.

BigQuery API **

Med detta API så kan man analysera väldigt stora datamängder via SQL (eller en SQL-dialekt om man ska vara exakt). Än så länge är BigQuery APIet inte öppet för alla och det går inte att ladda upp sin egen data. De datamängder de tillhandahåller är bla information om artikeluppdateringar från Wikipedia på 314 miljoner rader och data om internetuppkopplingar på 60 miljarder rader – så det är verkligen ordentliga mängder data som detta API kan hantera.

Google Latitude API **

Google Latitude låter en hålla reda på sin egen och sina vänners geografiska position, nu kan man använda detta API för att integrera Latitude i sina egna appar.

Google Moderator API **

Med detta REST API så kan man samla in ideer, förslag och rekommendationer från en stor mängd användare och sedan låta användarna rösta på vilken som är den bästa ideen.

Google Font API **

Detta API gör det enkelt att använda andra typsnitt än standard webbtypsnitten på vilken webbsida som helst. Allt man behöver göra är att importera en javascript fil och ange vilken font i Google Font Directory som du vill använda (lite enklare än Flash replacement).