46elks – API för SMS och röstsamtal

Med 46elks API så kan man ta emot och skicka SMS och hantera uppkoppling av röstsamtal, allt via ett enkelt REST API. Företaget är baserat i Stockholm men satsar stort på att bli Europas Twilio.

När jag var i Stockholm för några veckor sedan så tog jag en fika med Pejman, en av grundarna, och pratade APIer och entreprenörskap. Det är riktigt kul att se en svensk startup med så mycket driv som 46elks har, det extra kul att se att deras affärside är ett API och ett riktigt bra API dessutom.

Telefonnummer

För att kunna använda SMS och röstsamtals APIerna så måste man ha ett speciellt telefonnummer. Detta nummer skapas via ett API anrop, närmare bestämt en POST till https.//api.46elks.com/a1/Numbers . När man väl har ett nummer så är det detta nummer som man kan ta emot SMS på, skicka SMS från eller hantera röstsamtal. För varje nummer så kan man registrera callback metoder som används för att hantera SMS respektive röstsamtal.

SMS API

När ett SMS skickas till ett 46elks nummer så kallar nummrets SMS callback metod med en POST. Detta anrop innehåller information om vilket nummer SMSet är från och texten i SMSet. Sedan är det upp till dig som API användare att implementera denna callback metod och hantera den data som skickas i SMSet. Via APIet så kan man svara på ett inkommande SMS eller skicka ett SMS till vilket mobilnummer som helst.

Röstsamtals API

Om någon ringer ett 46elks nummer så kallas den registrerade callback metoden med en POST som innehåller information om vilket nummer det är som ringer. Baserat på vem det är som ringer så kan man sedan koppla vidare samtalet till något annat nummer eller lägga på. Man kan också ange villkor som att man först kopplar vidare till ett telefonnummer, men om det är upptaget så kopplar man vidare till ett annat.

Prissättning

Just nu är APIet i alpha, så det kostar absolut ingenting att använda det. I framtiden så kommer det att finnas en fast månadskostnad för varje 46elks nummer på runt hundralappen, samt en mindre kostnad på några öre per SMS. De kommer snart ut med officiell prissättningen, men det jag har hört låter väldigt konkurrenskraftigt.

Sammanfattning

46elks API har oändlig potential. Varför inte bygga en version av Google Voice för den svenska marknaden? Varför inte köra användarverifiering via SMS istället för via email? Varför inte ha ett 46elks nummer som företagets officiella nummer och sedan automatiskt koppla det vidare till vem det nu är som är on-call just nu?

Om prissättningen blir rätt så tror jag att 46elks kan bli en riktig framgångssaga. De tillhandahåller den infrastruktur som många entreprenörer behöver för att kunna förverkliga sina ideer. Det enda jag saknar från 46elks API idag är ett sätt att ta betalt av dem som skickar mig SMS, en tjänst som tex Telenor tillhandahåller.

Är det någon som har använt 46elks API eller några liknande APIer? Vad har ni gjort med dem och vad är era erfarenheter?