20 APIer på 20 minuter – min DrupalCamp presentation

Idag har jag presenterat APIer på DrupalCamp Stockholm, jag hade 20 minuter på mig så jag klämde in en genomgång av 20 APIer. Det blev allt ifrån APIer som ger affärsnytta till APIer som bara är konstiga, det bör finnas något för alla. Här är en genomgång av min presentation, själva presentationen hittar ni längst ner i detta inlägg. Tack till alla som kom och lyssnade på min presentation och till alla som jag träffade på DrupalCamp!

Cash Rules Everything Around Me

Vi börjar med ett praktiskt API för att värma upp, nämligen Open Exchange Rates som ger tillgång till växelkurser mellan nästan alla världens valutor. Det finns också ett bra javascriptbibliotek, money.js om man vill använda växelkurserna direkt i Javascript.

Ett annat pengarelaterat API är Handelsbankens inofficiella API som Björn Sållarp har dokumenterat genom att sniffa trafiken till och från Handelsbankens iPhoneapp. Med APIet kan man lista konton, lista kreditkort, föra över pengar mellan konton etc.

När man har all information om sitt bankkonto och om växelkurser så vill man ju visa dem i fina diagram, och där är Google Charts API mycket användbart. Med det kan man göra snygga pajdiagram, stapeldiagram och alla andra typer av diagram bara genom lite javascript.

Med APIer kommer man åt allt

Google har väldigt många APIer och de har alla en massa metoder och parametrar. Som tur är så finns Google APIs Discovery Service vilket är ett API för att få reda på information om ett 20-tal av Googles APIer. Väldigt meta.

Räcker inte alla Googles APIer så kan man bygga ett eget mot vilken webbsida som helst med Diffbot. De använder “visuella algoritmer” för att analysera en webbsida och automatiskt returnera den information som är mest intressant. Ett perfekt sätt att bygga RSS-feeds för sidor som inte har det eller att få veta när en webbsida har uppdaterats.

Behöver man information från email istället så kan man använda Context.io som ger ett API mot ett mailkonto. Perfekt för att ta fram alla konversationer med en given kontakt i ett CRM-system eller att komma åt bifogade filer.

Ibland har man bara en emailadress, men man vill veta mycket mer om personen bakom emailadressen. Då kan man använda Fullcontact APIet där man skickar in en emailadress och får tillbaka information som namn, ålder, kön, profilbilder etc som har samlats ihop från olika tjänster på nätet. Perfekt för att få mer information om sina kunder.

APIer för designers

Att koppla en emailadress till ett namn kan vara användbart, men ibland behöver man 100-tals namn för tester eller för att populera designmockups med realistisk data. Med NamnAPI så kan man generera svenska mans- och kvinnonamn slumpvis. Enkelt och användbart.

Behöver man längre texter för sina mockups så är Loripsum APIet ett bra val. Med det APIet så kan man generera “Lorem ispum…” texter i olika längd och formaterat på alla möjliga olika sätt. Behöver man dessutom bilder för sina mockups så kan man få det via Flickholdr som returnerar bilder från Flickr. Ange bara vilken tag bilden ska ha, tex “sunrise” eller “stockholm”, och vilken storlek den ska ha och tillbaka får man en bild. Aldrig mer behöver mockups ha gråa tråkiga exempelbilder.

Storebror vet vem du är

Med Flickholdr kan man få fram slumpvisa bilder, men tänk om du har en bild på en person och vill veta vem det är. Då är APIet från Face.com vad du letar efter. Börja med att ladda upp en stor mängd personbilder med tillhörande namn, tex alla dina Facebookvänner. Skicka sedan upp en ny bild på en person och du får tillbaka ett namn. Både lite skrämmande och otroligt coolt samtidigt.

När du väl har namnet på personen så kan du hitta hans telefonnummer via APIet från 118100. Skicka in ett namn och få tillbaka adress och telefonnummer, eller skicka in ett nummer och få tillbaka ett namn.

Telefontjänster

När du väl har en persons telefonnummer så kan du skicka honom ett SMS via 46elks. Med deras API kan du också ta emot SMS och koppla röstsamtal. Har du ett telefonnummer så kan man ta reda på vilken operatör (Telenor, 3, Telia etc) som numret tillhör via Post- och Telestyrelsens API. PTS fick många frågor om vilken operatör som hade hand om ett visst nummer, men genom att publicera ett API så kan de spara pengar på support.

Från punkt A till punkt B

Ibland vill man inte ringa eller SMS folk, utan faktiskt göra något så gammaldags som att skicka ett paket. Det kan ju kosta en hel del pengar och det finns många tjänster att välja bland. Fraktjakts API hjälper till att hitta det billigaste alternativet och där kan man dessutom beställa transporttjänsterna direkt via APIet.

Vill man flytta sig själv istället för ett paket så kan man använda ytterligare ett inofficiellt API. Precis som Handelsbankes så har SJ en iPhoneapp och precis som för Handelsbanken så blev SJs app-API dokumenterat och publicerat. Tack vare Erik Pettersson så finns det nu bra dokumentation för SJs API för tidtabeller, stationer och annan tåginformation.

Är” SOAP” en svordom?

Tänker man SJ tänker man lätt på svordomar, och är man som jag så tänker man direkt på ett svordoms-API. I Googles What Do You Love tjänst så vill de undvika fula ord, och de skapade därmed ett API där man kan skicka in ett engelskt ord och få tillbaka True eller False om det är en svordom eller inte. Google dokumenterade inte detta API, men det går inte att gömma någonting så det finns bra dokumentation i alla fall.

Googles svordoms-API funkar som sagt bara för engelska ord och jag har inte hittat någon svensk motsvarighet, men Libris har ett väldigt användbart svenskt stavnings-API. Stavninsförslagen baseras på dels innehållet i bibliotekssystemet Libris och dels på sökningar som användare har gjort i systemet.

Offentlig data + UFOs?

Informationen i Libris är ju nästan offentlig information och det finns många andra exempel på hur offentlig data finns tillgänglig via API (jag vet att denna övergång är lite långsökt, försök att förlåta mig). Ett mycket bra exempel är Openaid som är ett samarbete mellan SIDA och UD och ger tillgång till biståndsdata. Vill du veta vilka bevattningsprojekt i Kenya som Sverige gav bistånd till 1997 så är det bara att använda Openaids API och söka upp informationen.

Det skulle vara mycket intressant om någon kunde samköra Openaid APIet med UFO Sightings APIet som gör det möjligt att söka bland rapporterade UFOs välden runt. Finns det något sammanhang mellan vad Sverige har gett bistånd till och var det syns flygande tefat? Har starka misstankar på att det finns en konspiration dold här någonstans!

Vill du att jag ska komma och presentera möjligheterna med APIer, affärsstrategier eller hur man kommer igång? Skicka ett mail till andreas@dopter.se eller ring mig på 0709-780794.