Viral Music List – musiktopplista byggd på APIer

Viral Music List så kan man hitta vilka artister, album och låtar från Spotify som folk delar med sig mest av på Facebook. Där kan man alltså hitta vilken musik som är populärast just nu och allt är gjort via Spotifys och Facebooks APIer.

Spotify + Facebook likes = Viral Music List

Grunden på tjänsten är en databas i miljonklassen med artiser, album och låtar. Denna databas har byggts upp med olika kombinationer av sökningar och lookups mot Spotifys Meta data API. Enligt Andreas Ahlenius på Viral Music List så är inte Spotifys API helt enkelt att jobba med: “Om man tittar närmare på Spotify’s API så är det tyvärr inte helt optimalt då det ger olika mycket information om olika egenskaper på artiklar i deras databas, så om man vill ha fullständig info om en artist så kan man behöva göra flera olika sökningar“. När de väl har databasen med all musikinformation så kollar de regelbundet mot Facebooks API för att se hur mycket spotifys musik delas, dvs hur många Likes olika album och låtar har fått.

Något annat intressant Andreas säger är “Alla API:erna har ju limits men om man är smart med informationen som man hämtar så håller man sig ganska lätt inom ramarna. Istället ligger ju utmaningen på att spara rätt information för att hålla hög prestanda på sidan allt efter den sparade datan ökar.” Jag har märkt samma sak i mina projekt, speciellt då twittoppen. Det räcker inte att få tag på intressant data, man måste även vara smart på hur man organiserar den.

Viral Music List är bra för Spotify och Facebook

Tjänster som Viral Music List ökar värdet både på Spotify och Facebook, det gör en Like på Facebook viktigare samtidigt som det gör det är lättare att hitta intressant musik på Spotify. Det är ett lysande exempel på hur man kan skapa mervärde med hjälp av APIer och på varför ett API är bra marknadsföring.

Vill du läsa mer om Viral Music List så rekommenderar jag 25 miljoner musiktips på Facebook.