Twixdagen – 10% av riksdagen använder Twitter

Twixdagen.se kan man följa riskdagsmän och riksdagspartier på Twitter. Man kan också filtrera meddelanden beroende på vilket parti/partier man är intresserad av och man kan enkelt på mer information om varje twittrande riksdagsman. För tillfället så följer man 35 riksdagsmän och kvinnor, dvs hela 10% av hela riksdagen. Magnus Ljungkvist, en av skaparna av Twixdagen, uppskattar att hela 15 av dessa 35 riksdagsmän har börjat vara aktiva på Twitter pga Twixdagen. Inspirationen kommer från USA och Storbrittanien, där sajterna Tweetcongress respektive Tweetminister gör liknande saker. Twitters API har använts för att hämta data från Twitter och Google Charts API för att visa snygg statistik (här hittar ni mer om Google Charts API och mer om Twitters API hittar ni på mashup.se inom kort).

Enligt statistiken hur aktiva olika partier är på Twitter så dominerar Socialdemokraterna och Centern väldigt mycket, de råkar också vara samma partier som faktiskt har en Social Media Manager som fokuserar på att använda socialamedier. För de flesta riksdagsmän är Twitter väldigt nytt, så väldigt många tweets handlar fortfarande om fika, åka tåg etc, men det kommer nog att ändras när de vänjer sig vid mediet. Förhoppningsvis är Twixdagen och liknande initiativ en början på att få alla folkvalda att bli mer tillgängliga och att inbjuda till en mer öppen dialog.

Bakom Twixdagen ligger Almedagsbloggen, som startades för 4 år sedan av Jonas Morian och Magnus Ljunkvist för att gemensamt rapportera från Almedagsveckan. Sedan dess har Almedagsbloggen breddat sig både kompetensmässigt och över partigränserna, och under senaste Almedagsveckan var det 17 personer av olika bakgrund som bloggade på Almedagsbloggen. Nu vill de använda all denna kompetens för att göra mer än att rapportera från Almedagsveckan, och det första steget i den riktningen är Twixdagen som gick från ide till verklighet på 8 dagar. Sedan starten så har Twixdagen att utökas med en blogg om sociala medier och politik, dessutom så pågår en diskussion om att skapa en liknande internationell tjänst för Europaparlamentet.

De som har skapat Twixdagen är @hampusbrynolf, @magnuslj, @promemorian och @linusisaksson.