Superlokal & Sverigelokalt – exempel på lokala mashups

Det finns väldigt mycket lokal information tillgängligt via APIer. Vill du veta vilka bostäder som finns till salu i en stad så använd Boolis API, vill du veta vad som finns tillsalu på Blocket i en stad så använd Blockets API, intresserad av vilka lediga jobb som finns – använd i så fall Workeys API, om du vill veta vad väderprognosen är för en stad så har du YR.no APIet, behöver du lokala kartor – inga problem, använd då Google Maps. Ett par exempel på hur dessa APIer kan användas för att ge en snabb översikt av vad som händer lokalt är Superlokal och Sverigelokalt.

Superlokal

SuperlokalSuperlokal.se är en sajt utvecklad av Jonas Lejon på 24 Hour Business Camp. Ideen är att lätt få reda på vad som händer på just din gata – vem bloggar om den, vad finns till försäljning, vilka bostäder finns till salu etc. Informationen kommer från Blocket, Booli samt RSS-flöden från över 100 svenska nyhetssajter. Där visas också information från Polisen, på samma sätt som på Brottsplats Stockholm. För alla Firefox användare så används även Mozilla Geode för att hämta information om var användaren är. Än så länge så är Superlokal bara ett proof-of-concept, men ett väl fungerande sådant. Med lite mer jobb så kan det bli en mycket användbar sajt.

Sverigelokalt

Sverigelokalt.se är en annan sajt om visar lokal information. Lediga jobb (via Workeys API), väder (via YR.no), restauranger (via Livebookings), hotell (via hotels.com), nyheter (via Google News), bostäder (Booli) och lokal musik (via och [Soundcloud](http://Soundcloud.com)) är bara några av de saker som visas för varje svensk stad. Sverigelokalt är för närvarande under utveckling och i beta, och för att den ska bli användbar krävs en hel del jobb med användargränssnittet, men det är ett intressant experiment om vad man kan göra med tillgängliga APIer. Sverigelokalt är utvecklad av Mikael Lindström som lanserade [Gnosan.se](http://Gnosan.se) (en sökmotor för småbarnsartiklar) på [24 Hour Business Camp](http://www.24hbc.com/).

Mycket mer om många av de APIer jag har nämnt här kommer snart i framtida inlägg här på mashup.se.