Hur ett norskt API förändrar väder-Sverige

Med APIet från yr.no så kan man få 10 dygns väderprognoser för hela Sverige (för mer detaljer om APIet så se yr.no API – väderdata för Sverige och världen). Tidigare var väderdata reserverat för dem som hade råd att betala SMHI, men nu är det öppet för alla utan någon kostnad. Under det senaste året så har detta enkla faktum resulterat i en hel del innovation vad gäller sajter för att presentera väderprognoser på nya sätt.

Vad gör SMHI?

Enligt Leif Stenbom som är webbkoordinator på SMHI så har de “för närvarande inte några konkreta planer på att öppna APIer“, men de är väl medvetna om att fler och fler bygger mashups på data från yr.no. Det SMHI satsar på just nu är en ny webbsida där fler och bättre tjänster för allmänheten är prioriterat. Läser man SMHIs blogg om utvecklingen av den nya sajten så märker man att de är inspirerade av konkurrensen med yr.no – än blir det alltså inget svenskt väder-API, men det blir i alla fall en bättre vädersajt.

Svenska Dagbladet byter till yr.no

SvD väderDet är inte bara nystartade webbsajter som använder sig av APIet från yr.no, även några av SMHIs kunder experimenterar med det norska APIet. Svenska Dagbladet testar för närvarande att använda yr.no för sin nya vädersida, den är för närvarande i beta men ska ersätta den nuvarande vädersidan i årskiftet. Anledningarna till att byta från SMHI till yr.no är enligt Pelle Sten, utvecklingsredaktör på SvD.se “En stor anledning är läromöjligheten. Vi får mycket kunskap av att skapa en mashup mellan Google Maps och YR.no. Kunskap som vi kan använda oss i vår fortsatta utveckling av sajten. Vi får större möjligheter att styra utvecklingen när vi har kontroll över koden. Sedan ska vi inte sticka under stolen med att detta är billigare än att köpa in tjänsten från någon av de traditionella vädertjänsterna.“. Mer om vad man kan göra med SvDs nya vädertjänst hittas på deras utvecklingsblogg.

Nya vädersajter

VackertväderTvå av de bästa nya vädersajterna som använder APIet från yr.no är Vackertväder.se och Blirdetsol.se. Båda använder den data de hämtar från yr.no för att presentera väderdata på ett enkelt och snyggt sätt, inte bara den gamla traditionella väderkartan a la John Pohlman. Min personliga favorit är Vackertväder eftersom man där väldigt snabbt kan få en översikt över vad vädret kommer att bli (vackertväder började för övrigt som ett projekt på första 24 hour business camp). De har också en väldigt bra widget som gör det lätt att visa väder på sin egen sajt.

Blirdetsol visar väderdata från yr.no på en Google Map så det är en mycket bra sajt för att snabbt för översikt över vad vädret är i ett större område – tex hela Sverige eller Europa.

yr.no har förändrat vädermarknaden

Väderdata samlas in av olika länders meterologiska institut, men det räcker ju inte med lokal information för att göra en bra väderprognos man måste ju ha väderdata från andra länder också. Därför bytes data fritt mellan länder, så mycket av den data som man kan få tag på via det norska APIet är inte insamlat av det norska Meteorologisk Institutt. Att denna data nu är gratis för alla och envar måste reta gallfeber på andra länders vädertjänster, de tjänar ju ofta pengar på att sälja väderprognoser. Deutscher Wetterdienst säljer tex vädertjänster till tyska flygplatser för 20 miljoner euro per år. Nu när europeisk väderdata väl är tillgängligt gratis så kommer detta förhoppningsvis att tvinga andra europeiska länders meterologiska institut (inklusive SMHI) att också släppa den skattefinansierade informationen fri!