GPSFoto – karta över mobilbilder

GPSFoto.se är en nylanserad sajt där GPS-taggade foton från mobiltelefoner visas på en karta, och där man lätt kan dela med sig av sina foton på Bloggy, Jaiku, Twitter och Blogspot. GPSFoto lanserades i måndags och är utvecklad av

Oskar Vikman som ett hobbyprojekt eftersom han saknade en tjänst för att se sina egna och andras bilder positionerade på en karta.

Målet med GPSFoto var att göra en tjänst som var väldigt enkel att använda, så det krävs ingen registrering för att komma igång. Allt man behöver göra är att via sin GPS-utrustade mobil maila in ett foto till m@gpsfoto.se, sedan kommer fotot upp på kartan på GPSFoto.se och man får tillbaka ett mail med inloggningsuppgifter till sitt nyskapade konto. Väl inloggad så kan man ställa in om man har ett Twitter, Bloggy, Jaiku eller Blogspot konto så att man kan skicka en uppdatering till dessa tjänster varje gång man har laddat upp ett nytt foto. För att sedan få ut en uppdatering till tex Bloggy så skickar man mailet till GPSFoto till mailadressen <m+bloggy@gpsfoto.se>, vill man ha ut uppdateringen till både Bloggy och Twitter så använder man mailadressen <m+bloggy+twitter@gpsfoto.se> etc.

GPSFoto är skriven i PHP och använder Google Maps som karttjänst och Bloggys, Twitters, Blogspots och Jaikus APIer för att skicka ut uppdateringar. Eftersom Bloggys API är relativt nytt så är GPSFoto en av de första (om inte den första) tjänst som använder det, men troligtvis inte den sista. Det enda API som ställde till lite problem var Blogspots eftersom de använder Googles authentiseringsmekanism, men med Zends PHP implementation av Googles APIer så fixade det sig.

Sajten har bara varit uppe ett par dagar, och har inte marknadsförts, så hittills finns endast ett 80-tal bilder av ett 10-tal personer. Förhoppningsvis så kommer det snart fler användare och fler bilder, det kan göra GPSFoto till en riktigt beroendeframkallande sajt. Klicka i den lilla checkboxen “Uppdatera när kartan flyttas” under kartan och börja flytta omkring kartan för att utforska Sverige, då uppdateras de foton som visas automatiskt så att de passar det område som kartan visar. När det väl finns många bilder inne på GPSFoto så kan detta stjäla lika mycket tid som Blocketsurfande gör idag.

Tack till Oskar Vikman för en bra tjänst och för att ha tagit sig tid och snackat med mig om GPSFoto. Ni hittar enklast Oskar på Bloggy och Jaiku. Oskar är även en av grundarna till affiliatenätverket Adlantic.