Flygradar.nu – följ flygtrafik över Sverige i realtid

Flygradar.nu är en sajt som visar flygplans positioner över Norden i realtid. De använder data om flygplanens position som de löpande skickar ut och visar det på en

ständigt uppdaterande karta via Google Maps API (läs mer om Google Maps API).

Använder inte radar

Trots namnet så använder Flygradar.nu alltså inte radar, de har istället några radiomottagarer som lyssnar på Mode-S/ADS-B transponders som många flygplan har för att sända ut sin aktuella position (men flygradar.nu är ett bättre namn än flyg-mode-s-ads-b.nu :) ). Det är inte alla flygplan som har sådana transponders, men de flesta stora plan som flyger internationellt har det. Alltså är inte Flygradar.nu heltäckande (tex saknas mindre inrikesplan), men ändå en riktigt intressant tjänst. Resenätverket har 4 egna mottagare, men de har även tillgång till ett Europeiskt nätverk med 20 ytterligare mottagare, så i framtiden kan man tänka sig att Flygradar.nu utökar till att visa data från hela Europa.

Andra planer för denna data

Sajten driva av Mikael Robertsson på Resenätverket.se och är mest en kul grej, de har inga planer på att tjäna pengar på den för tillfället. Den data de samlar in kanske kommer att användas i någon av Resenätverkets andra tjänster, tex så kan man använda flygstatistiken för att förbättra prisjämförelsesajten flygresor.se.

Fler flygsajter

Ni flygfantaster som läser det här får inte heller missa en annan sajt som använder Google Maps för att visa flygrelaterad information, nämligen flygkartan.se som har rercensioner och information om den flesta flygplatser i Sverige.

Känner ni till andra sajter eller tjänster som använder APIer på ett smart och intressant sätt (eller som har ett eget API)? Låt mig veta! Jag skulle gärna vilja skriva om fler svenska APIer och mashups.