Brottsplats Stockholm – vad händer på din gata?

Brottsplats Stockholm så kan man se vad polisen har varit involverad i under de senaste veckorna, allt snyggt visat på en Google karta. Man kan sortera på tidsperiod och på vilken typ av brott man är intresserad av – tex fylleri, trafikolycka, rån eller stöld.

Brottsplats Stockholm mashup

RSS + API = Brottsplats Stockholm

Brottsplats Stockholm är gjord av Pär Thernström efter det att han råkade gå föri Mosebacke på Södermalm och såg en massa brandbilar. Han kollade då Stockholmspolisens twitterflöde för att se vad som hade hänt, och började sedan fundera på hur de informationen skulle kunna visas på ett mer användbart sätt.

Informationen om vilka brott som har begåtts hämtas från Polisens RSS-flöde med information om vad som har hänt i Stockholms län. Med hjälp av Googles Geocoding Service så får varje händelse koordinater som sedan visas på kartan med Google Maps API. I framtiden så har Per planer på att använda Google Chart API för att visa statistik om tex antal händelser per dag.

ChicagoCrime – en klassisk mashup

Brottsplats Stockholm är ett perfekt exempel på hur enkelt man kan bygga en mashup med data från RSS-flöden och tillgängliga APIer. Det är en svensk version av klassiska ChicagoCrime.org, en av de första mashups som fick ordentlig uppmärksamhet (och som alltid nämns som exempel i alla presentationer om mashups). Där visades olika brott i Chicago på en Google karta (till och med innan Google Maps hade ett officiellt API). Tyvärr så finns inte ChicagoCrime kvar längre, men om ni är intresserade så finns en skärmdump på ProgrammableWeb.

Jag undrar vem som blir först med att blanda information från polisen med bostadspriser från Boolis API. Det skulle vara en perfekt mashup visa hur säkert/prisvärt ett område är. Om du gör en sådan mashup eller någon annan mashup för den delen så hör av dig så skriver jag gärna ett inlägg om din skapelse.