Vad är en mashup?

Definition

Mashup är en typ av webbapplikation som sammanställer information och funktionalitet från

fler av varandra oberoende källor.

Wikipeida

För att förstå exakt vad detta betyder så låt oss dissikera definitionen:

  • webbapplikation – en mashup är webbaserad, den använder internet som plattform. Detta betyder att man kan använda och blanda alla de teknologier som idag används på nätet för att bygga mashups, tex RSS och HTML. Fokus ligger alltså inte på operativsystemet som tidigare, utan på Internet, om du använder Windows eller Mac är mindre viktigt än din webbläsare.
  • sammanställer information och funktionalitet – det handlar både om information (dvs data) och funktionalitet.
  • flera av varandra oberoende källor – vanligtvis så bygger man mashups utan att någonsin tala med de som tillhandahåller informationen eller funktionaliteten. Om det är en bra mashup så skapar man på så sätt en ny bättre användarupplevelse, man skapar mervärde genom att kunna analysera data på ett nytt sätt etc etc.

Ett annat sätt att beskriva mashups är att bygga något nytt av de delar som finns tillhand. Då det idag finns mer information och funktionalitet lätt tillgänlig så betyder “man tager vad man haver” att man kan ösa ur en nästan outtömmligt källa av möjligheter.

Exempel

Några klassiska exempel på mashups är:

  • Google Maps + Polisrapporter = Chicagocrime.org – genom att hämta information från Chicagos polis om vilka brott som har begåtts var och visa dem på en karta så får man snabbt en överblick vilka områden som är säkra och vilka som inte är det.
  • Google Maps + Craigslist = Housingmaps.com – tar information om lägenheter och hus från köp-sälj sajten Craigslist och visar dem på en karta. Det är ju mycket enklare att leta hus genom att titta på en karta än att läsa addresser och gissa sig till var de ligger.

Även om dessa exempel båda är baserade på kartor så betyder det inte att en mashup måste innehålla en enda karta. Men det är tacksamt att visa kartor (och det är snabbt och enkelt att använda Google Maps) så de flesta exempel på mashups brukar innehålla en eller annan karta.