Om den semantiska webben och Web 3.0

Carl-Johan Westin på nyrubriker.se har skrivit en bra översikt av vad som menas med den semantiska webben och Web 3.0 (personligen hoppas jag att den termen aldrig blir populär!).

_Semantik betyder att man tittar på meningen hos ett ord. När man pratar om ett semantiskt internet eller en semantisk webb så syftar men även där på mening. Vad syftar informationen på, vilken är den relevanta informationen. Detta är något man vill ha så att datorer lättare ska kunna läsa, organisera, kombinera och söka i informationen.

_

Hans slutsats är…
_Kommunikationen mellan de olika webbapplikationerna kommer även bli viktigare och de ökade kraven på standardiserade öppna protokoll för detta är också något vi kommer se mera av i framtiden. Redan nu finns det många framgångsrika exempel på detta så som OpenId, OpenSocial.

_

Den semantiska webben är definitivt intressant, men det har snackats om det i väldigt många år nu. Istället för en teknisk revolution så börjar den semantiska webben sakta smyga sig in i de webbapplikationer vi använder dagligen. Microsofts köp av Powerset nyligen är ett exempel, innan året är slut så kommer vi att se semantisk teknologi som del av Microsofts live search.

Om du vill veta mer om den semantiska webben och följa utvecklingen av applikationer som använder den semantiska webben så är det väl värt att följa podcasten ReadWriteTalk och lyssna på deras Semantic Gang episoder.

Andra bloggares inlägg om , , , ,