Loopia API – registrera och administrera domännamn

Häromdagen så släppte Loopia dokumentationen för sitt API, där man kan automatisera administrationen och registrering av domännamn. Än så länge så är APIet endast tillgängligt för ett fåtal utvecklare, så det går inte att börja använda det än om man inte är i denna utvalda skara.

Med APIet så kan man kontrollera om ett domännamn är ledigt, registrera en ny domän (.se, .com, .nu, .eu etc), hantera subdomäner, adminstrera zone records samt betala domänfakturor från ett förbetalt konto (via Loopia PrePAID). Allt detta görs via XML-RPC med autentisering via HTTP Basic Authentication.

Förutom att alla domänhajar (och wannabe domänhajar) kommer att skapa sina egna snapbacktjänster så hoppas jag att det kan komma ett antal tjänster som gör det enklare att administrera sina domäner. Nu när Loopia kommer med ett API så kan man också hoppas på att andra svenska webbhotell och domänregistrars gör samma sak!

Om du vill bli informerad av Loopia när deras API blir allmänt tillgängligt så skicka ett tomt mail till api[at]loopia[punkt]se.