API Måndag – Wolfram Alphas API, proxies och cloudstock

Varje måndag sammanfattar jag den gångna veckans API nyheter. Missa inget genom att prenumerera på RSS flödet eller genom att följa mig på Twitter.

Wolfram Alpha API

Sökmotorn Wolfram Alpha (ursäkta “Computational Knowledge Engine” ska det vara) har släppt version 2.0 av sitt API. Ny funktionalitet, en riktigt bra API Explorer och ny prissättning är några av nyheterna. 2000 API anrop per månad är gratis sedan kostar det, exakt hur mycket det kostar måste man kontakta Wolfram Alpha och be snällt för att få veta (vad är så fel med en publicerad prislisa?).

ReadWriteWeb påpekar att man enligt Wolfram Alphas Terms of Service så får man inte på något sätt spara innehållet som APIet returnerar, inte ens för cachning. Detta gör det nästan omöjligt att använda Wolfram Alphas API för att göra någonting annat än att visa den returnerade datan direkt för en användare. Detta är synd, om man kunde använda data från Wolfram Alpha och samköra det med annan data, eller lägga på ytterligare ett lager av analys så skulle man kunna skapa stort mervärde.

Pluspoäng för ett bra API, bibliotek för de flesta programmeringsspråk, en bra API Explorer. Minuspoäng för snålt tilltaget gratiskonto, okänd prislista och restrektiva villkor.

To proxy or not to proxy…

…det är frågan som både Apigee och 3scale tar upp i intressanta bloggposter. Apigee är för att använda proxys mellan en API backend och en API konsument (=utvecklare) för att kunna ha mer kontroll på API trafiken (caching, ändra frontend REST anrop till backend SOAP anrop etc). 3scale tycker att proxies i de flesta fall är en onödig omväg och möjlig felkälla.

Som av en slump så speglar Apigees och 3scales åsikter deras tekniska lösningar. Det är väl värt att lösa båda blogginläggen. 3scale har rätt i mycket, men Apigees proxy lösning (eller Masherys för den delen) passar bättre stora APIer och de krav som då finns. Företagen siktar helt enkelt på olika marknader.

Sevärt

Har du gott om tid och stort intresse av APIer och Cloud Computing så finns det gott om videos från Cloudstock 2010 att titta på på cloudstockevent.com. Tack @mptre för tipset.

För fler API nyheter så följ mig på Twitter där jag delar med mig av länkar till allt jag skriver om på API måndagar och allt annat jag kan hitta om APIer. Mer data åt folket!