API Måndag – Twitter Web Intents, SimpleGeo, Fitbits

Ännu en fantastisk måndag, ännu fler API nyheter…

Twitter Web Intents

Nu är det ännu enklare att integrera Twitter från en webbsida. Med nya Web Intents så kan man låta användare twittra, svara på ett tweet, retweeta och spara ett tweet som favorit endast via javascript. Det fungerar på samma sätt som Tweet Button, alltså inget meck med API anrop och OAuth. Klicka här för att se ett exempel på vad man kan göra med Web Intent och 2 rader kod (ni får förlåta den inte allt för subtila reklamen för mitt kommande apiHQ projekt).

Geodatabas via API

Behöver du bygga en databas för att hantera geografisk data (a la Foursquare eller Gowalla) så kan du göra det via SimpleGeos API som precis har blivit publikt tillgängligt. SimpleGeo tar betalt för API anrop, men det kan det vara värt för att få en geografisk databas som skalar. Dessutom så har SimpleGeo kodbibliotek för de flesta programmeringsspråk och en hel massa tutorial, helt enkelt ett riktigt bra exempel på hur man gör utvecklare glada och intresserade av ett API.

Ett API som vet hur många steg tog du idag

Fitbit är en liten manick som man bär med sig och som mäter hur många steg man tar, hur långt man går etc. Sedan kan man se all statistik hur hälsosam (eller inte) man är på Fitbits hemsida. Nu har Fitbit även ett API där man kan hämta en användares aktiviteter och även logga aktiviteter. Ett smart sätt att konkurrera med Nike+ och deras iOS integration. Funderar på att köpa en Fitbit bara för att ha ännu ett API att leka med tyvärr så skulle det betyda att jag satt stilla ännu mer, moment 22.

Vill du ha ännu fler API nyheter så följ mig på twitter och prenumerera på mashup.se via RSS. Räcker inte det så har jag även börjat blogga på Trafiklabs utvecklingsblogg om APIer som har att göra med kollektivtrafik.