API Måndag – TravelHack, Stockholm, Google+ och Twitter

TravelHack i Göteborg och APIer från Stockholms Stad är veckans stora API nyheter. Vill ni ha fler API nyheter hela veckan lång så följ mig på twitter.

TravelHack

Under helgen så träffades en hel massa folk för att hacka fram kreativa lösningar för kollektivtrafiken på TravelHack i Göteborg. 20 lag slogs om prispengarna och resultatet av allt deras arbete är imponerande. Vinnare av Developer Recognition Award som röstas fram av deltagarna själva var av.vikel.se som är ett öppet API som kan användas för att låta resenärer rapportera förseningar och andra trafikproblem i kollektivtrafiken. Givetvis finns också metoder att sedan hämta ut denna data för att använda förseningsinformationen på olika sätt. Några andra skapelser från TravelHack är Buynearby.se visar restider till jobb när man letar ny bostad, Find me a Ride som är en sorts crowd sourcad reseplanerare och Commutify som utmanar resenärer att resa miljövänligare och belönar dem med bla rabatterbjudanden.

TravelHack verkar varit riktigt lyckat, synd att jag inte kunde vara med denna gången, kanske nästa gång. Bara lyxen att få 24h utan barn att koncentrera sig på ett projekt skulle vara fantastiskt!

Ett öppnare Stockholm

Stockholms stad har lanserat open.stockholm.se, en portal för att dela med sig av offentlig data. Idag finns det API för att få fram platsdata och jämförelsedata, men det kommer snart miljödata, trafikdata och demografidata. Det är ett lysande initiativ som alla andra svenska städer bör ta efter på studs!

Google+ Search API

Nu finns det ett API för att söka på Google+. Man kan söka efter användare via deras publika profil och man kan söka efter innehållet i publika inlägg och kommentarer. Som bonus så kan man nu också lista vilka användare som har delat med sig av eller +1:at ett visst inlägg. Google+ har mycket kvar att göra på sitt API, men de utvecklas verkligen snabbt.

Twitter API Status

Twitter jobbar på att hålla utvecklare glada, och en del i det är att lansera Twitter Platfrom Issue Tracker, alltså en lista på rapporterade buggar. Det är ju på tiden att de gör det, men minst lika stort är lanseringen av Twitter API Status, en sida där man kan se status och svarstider för deras olika APIer. Ett perfekt ställe att kolla om ens finfina Twitter applikation inte fungerar och en ordentlig uppgradering av den traditionella Fail Whale.