API Måndag – the Locker Project, Blinkx, Twitter i Sverige

Här kommer ännu en veckas API nyheter för att göra din inre programmerare glad. Följ mig på Twitter så får du en dos av API nyheter hela veckan lång.

The Locker Project

Det här är ett väldigt intressant projekt som gör det möjligt att hämta ner data om sig själv från ett antal APIer och feeds för att sedan låta applikationer ta del av all denna personliga data. Antingen så laddar man ner data från Facebook, Twitter etc till sin egen maskin och har lokala applikationer installerade som använder denna data, eller så kommer det säkert att finnas 3e partstjänster som hostar din aggregerade data. Ideen är att det är du som användare som ska kontrollera din personliga data och att data från ett stort antal tjänster tillsammans har mer värde än data från varje tjänst individuellt.

Vill du pröva själv så ligger koden på GitHub så det är bara att sätta igång och hacka.

Blinkx TV API

Televisionen är just nu en underutvecklad plattform, men det händer mycket. För att rida på den vågen så släpper videosökmotorn Blinkx ett TV API. Med det APIet så kan utvecklare söka och komma åt de 35 miljoner videos som Blinkx har ifrån digitalboxar, spelkonsoller etc. Det låter riktigt intressant och det låter exakt som något som Public Service SVT borde göra här i Sverige (ring mig om ni behöver hjälp!). Tyvärr så har Blinkx inte så mycket dokumentation för APIet så jag vet ej om det är möjligt att använda APIet utanför USA, troligtvis så sätter deras Terms of Service käppar i hjulet för svenska utvecklare.

Twitter i Sverige

Om ni har missat det så släppte @hampusbrynolf på Intellecta en rapport om svenskar på Twitter denna vecka. Både rapporten, och kommentarerna på rapporten är väl värda en läsning. Själv så släppte jag äntligen Twittoppen live – en sajt byggd på en hel hög APIer (twitters, google language API, geonames, infochimps etc) och som siktar på att lista alla svenskar på twitter.