API Måndag – TED, Google API Explorer, FBML RIP

TED kommer med ett API

TED arrangerar konferenser där de duktigaste och kunnigaste talarna i ett ämne håller presentationer. Har du missat vad TED erbjuder så måste du ta en titt på alla presentationerna på ted.com eller ladda ner deras iPhone/iPad app (David Blaines presentation är en personlig favorit). På SXSW som pågår just nu i Austin så har TED presenterat sitt öppna API som kommer under sommaren. Med detta API så kommer man att kunna hitta information om TEDs alla 900 presentationer, som tex ämne, datum, översättningar.

Google API Explorer

Google har gott om APIer och det är inte alltid helt lätt att komma igång med dem, men med nylanserade Google API Explorer så är det lättare att utforska några av dessa APIer. Välj ett API och en metod och testa hur den fungerar direkt i API Explorern. Exempel är ju den bästa dokumentationen, och det här är ett bra steg framåt för alla som experimenterar med Googles APIer. Just nu så ingår endast 7 APIer (bla Buzz och Translate) men fler kommer snart.

Tack Joakim för tipset!

Facebook dödar FBML

Det är inte längre möjligt att skapa sidor som använder Facebooks egen utökning av HTML dvs FBML. Existerande FBML sidor fortsätter att fungera precis som tidigare, men vill du skapa en ny sida så är det iFrames eller Requests som ska användas istället. FBML har funnits sedan 2007, men i och med Facebooks mer och mer standardiserade API (REST, JSON, OAuth etc) så får det stryka på foten. Ingen stor förlust, det finns ju gott om andra möjligheter att använda Facebooks funktionalitet.

Twitters nya API villkor

För några dagar sedan så ändrade Twitter sitt API Terms of Service. Det är inte längre tillåtet att duplicera den funktionalitet som Twitter har i sina egna appar (tex sin iPhone app). Läs mer om detta i mitt tidigare inlägg Twitters förändrade API villkor.

Fler API nyheter nästa vecka eller hela veckan lång om ni följer mig på Twitter. Kommer ni till WebCoast på fredag så hoppas jag att ni säger hej när vi träffas där och att ni kommer på min session.