API Måndag – Stockholmsstad, Google Translate API RIP, LinkedIn

Här kommer ett par av veckans viktigaste API nyheter för att göra dig glad (och några trista nyheter från Google)…

Stockholmsstads service och plats API

Är du intresserad av att visa Stockholms hundrastområden, simhallar, kolloniträdgårdar, vårdhem mm på en karta eller integrera information om den i din egen tjänst så går det nu bra. Stockholmsstad nämligen har släppt data om platser samt om sin service i ett publikt API. Det är enkelt och snabbt att skaffa en API-nyckel, sedan är det bara att sätta igång att använda APIet. Det är REST som returnerar XML eller JSON, så inga det är inga konstigheter. Läs dokumentationen för mer detaljer.

Ytterligare ett bra initiativ där en kommun släpper data fri, ett billigt sätt att göra informationen mer lättillgänglig. Mer sånt vill vi se, det finns ingen (vettig) anledning till att inte alla kommuner i Sverige skulle kunna göra samma sak. Mer data åt folket!

Google städar bland sina APIer

Under veckan meddelade Google att flera av deras APIer kommer att stängas ner, de har ersatts av andra APIer eller så vill Google fokusera på annat (även om ordet “fokus” kanske inte borde användas på ett företag som försöker göra allt). 7 av Googles APIer är nu deprecated, bla Feedburner API och Code Search API. Att dessa APIer är deprecated betyder att inget shut down datum är satt än, men att ingen ny funktionalitet kommer att utvecklas.

Hela 11 APIer läggs ner, bla Blogs Search API, Image Search API och Translate API. De har alla lite olika slutdatum. Min favorit bland de stupade är Translate API som kommer att stängas helt den 1a december i år. Trist att se APIer läggas ner, men bra att Google faktiskt städar bland alla sina tjänster.

LinkedIn utökar sitt API

Med LinkedIns API så kan man nu söka efter företag, få information om deras produkter och tjänster samt produktrekommendationer. Det går också söka efter lediga jobb och få fram jobb som rekommenderas för en användare. LinkedIn ligger verkligen i och förbättrar ständigt sitt API.

Det var allt för denna API måndag, mer nästa vecka. Om ni lider av abstinens under tiden så följ mig på Twitter och glöm inte att komma på Software Architecture Community Day i Malmö den 17 juni där jag bla ska snacka om “API Best Practises”.