API Måndag – Spotify, Twitter och mer Twitter

Spotify bygger en musikplattform som konkurrerar med iTunes och Twitter integrerar sig mer och mer med Apple, allt via APIer givetvis.

Spotify Apps API

Det är väl få som har missat att Spotify har släppt Spotify Apps och tillhörande Apps API. Med detta Javascript API, HTML och CSS så kan man bygga applicationer som körs i Spotifys desktopklient. Dessa appar kan spela musik, skapa playlists, komma åt info om artister etc. Några exempel på appar är en koppling till Last.fm för personaliserade musikrekommendationer och The Guardians app för att se tidningens musikrecensioner. Vill man komma igång och bygga egna appar så måste man ansöka om ett app developer konto.

För att börja testa apparna så måste man ladda ner en preview version av Spotifys klient. Det är väl värt det, apparna gör Spotify så mycket bättre och är ytterligare ett briljant steg framåt för musiktjänsten.

Twitters iOS ramverk

Sedan iOS 5 så är Twitter en del av operativsystemet (nästan i alla fall), men fram till denna vecka så har det inte gått för vem som helst att använda denna tajta Twitter-iOS integration. Nu har de släppt iOS Twitter framework som gör det möjligt för alla iPhone/iPad appar att använda Twitters single sign-on, personalisering mm. Detta kan vara väldigt användbart för alla iOS appar som har någon sorts integration med Twitter.

Twitter uppdaterar Search APIet

Twitter har gjort mindre uppdateringar av sitt Search API, men dessa mindre uppdateringar gör att APIet nu är mycket mer värdefullt för utvecklare. Tidigare så kunde man hitta tweets, men man kunde inte få veta ett enskilt tweets sammanhang. Nu returneras det om ett tweet är ett svar till ett annat tweet (via in_replay_to_status_id), vilket gör att man kan ta fram konversationer via sök-APIet.

Det var allt för denna vecka. För att inte missa några API-nyheter så stalka mig på Twitter (@andreaskrohn).