API Måndag – Spotify på iOS, Google Analytics, förenklad OAuth

Gott om nyheter i API världen denna vecka, men allt som får plats här är en sammanfattning. För ännu mer API nyheter så följ mig på Twitter eller Google+.

Spotify i alla iOS appar

Spotify har uppgraderat API biblioteket libspotify så att det fungerar på iOS. Det betyder att vem som helst kan skriva nya iPhone och iPad appar som använder Spotifys funktionalitet. Ett smart drag av Spotify och jag hoppas det blir många nya appar (och kanske till och med en Spotifyspelare som inte försöker synka mina sånger non-stop).

Google uppdaterar Analytics APIet

Google har kommit ut med nya versioner av sitt Analytics Management API. Den stora ändringen är att APIet nu följer googles Data Protocol och att APIet ingår i Googles Discovery Service. I praktiken så innebär det att appar som använder APIet måste registreras på Google API Console och att olika URLer i APIet har förändrats. Dags att uppdatera din kod om du använder detta API helt enkelt.

Förenklad hantering av OAuth med Apigee

Apigee har kommit med en intressant ny tjänst för att förenkla hanteringen av OAuth. Genom att göra API anrop till Twitter, Salesforce eller Chatter (fler tjänster kommer säkert snart) via Apigees gratis OAuth API så förenklar man implementationen för utvecklare. Alla som har försökt få OAuth att fungera vet att det kan vara komplicerat, men innan fler tjänster stöds så tycker jag att det är overkill att använda Apigees OAuth API, om inte annat för att man bygger in ännu fler beroenden i sin kod.

Meta API från Uberblic

Det kan vara rätt mycket jobb att hantera många APIer och mappa mellan dem, tex att få veta vilken location i FourSquare som motsvaras av en viss venue i LastFM. Uberblic Doppelganger APIet siktar på att lösa detta problem och gör det enkelt att mappa mellan LastFM, Gowalla, Facebook, Wikipedia, Yahoo mfl. Intressant att se dessa meta APIer poppa upp, ett tydligt tecken på att API branchen håller på att mogna och försöker lösa de barnsjukdomar som finns.

I slutet på förra veckan var jag i Göteborg och Stockholm på Software Architecture Community Day och pratade om varför APIer är viktiga och API best practises. Tack alla som lyssnade och som jag diskuterade APIer i alla dess former med!