API Måndag – sätt Örebro på kartan, Goo.gl API

Örebro kartdata

Örebro kommun har släppt kartdata över kommunen fritt (via @filip). Det går nu att hämta koordinater till badplatser, bibliotek, parkeringsplatser, äldreboende mm genom en enkel URL. Man kan hämta data antingen i JSON format eller GML, det senare kan användas direkt i Google Maps om man vill. All kartdata som är tillgänglig på orebro.se är också tillgänglig via detta API. Nu är det bara att hoppas att fler kommuner gör samma sak!

Pontus Löf har intervjuat Björn Hagström som jobbar som IT-samordnare på Örebro kommun. Intressant läsning om bla APIer och mashups.

Goo.gl API

Sedan i september så har Google haft sin egen URL förkortare för att kokurrera med bla Bit.ly och Twitter. Ett perfekt sätt att samla in ännu mer data om hur folk använder webben. Nu har Google släppt ett Goo.gl API så att man kan förkorta länkar, hämta statistik om förkortade länkar via REST.

För fler API nyheter så följ mig på Twitter där jag delar med mig av länkar till allt jag skriver om på API måndagar och allt annat jag kan hitta om APIer. Mer data åt folket!