API Måndag – Quora API och Instagram API

Här kommer 2011 första API måndag för att pigga upp dig nu när jul och nyårshelgen är över.

Quoras inofficiella alpha API

Det är en inofficiell alpha, men frågesajten Quora har nu ett begränsat API. Med APIet så kan man ta reda på information om en inloggad Quora användare, tex vilka han följer och vem som följer honom. APIet skapades för att göra det enklare att bygga browser extensions, men det kan ju användas till så mycket mer. Ett Quora API har varit väldigt efterfrågat under det senaste året så nu finns det säkert många som sitter och hackar på intressanta Quora apps och integrationer.

Instagram opublicerade interna API

Med iPhone appen Instagram så kan man lätt dela med sig av sina foton till sina vänner. Som så många andra iPhone appar så finns det en webbaserad tjänst i bakgrunden som gör det tunga arbetet och appen snackar med denna backend via ett API. Instagrams API är internt och inte officiellt, men det hindrar inte att APIet nu är dokumenterat och att det finns en Ruby klient (PHP och Python klienter är under utveckling).

Google tar betalt för Prediction API

Med Google Prediction API så kan man klassificera data baserat på en hel massa olika AI algorithmer. Nu ska Google börja ta betalt för sitt Prediction API. Om man håller sig under 100 anrop/dag och totalt 20.000 anrop så har man 6 månaders gratis användning av APIet. Efter det så kostar det $10/månad en avgift baserat hur stor datamängd som används och hur många anrop som görs. Hela prislistan hittas i Google Prediction APIs dokumentation.

För fler API nyheter så följ mig på Twitter där jag delar med mig av länkar till allt jag skriver om på API måndagar och allt annat jag kan hitta om APIer. Mer data åt folket!