API Måndag – PTS API, Twitter Photos och svordomar

Det är extra roligt att skriva om API nyheter de veckor då det finns nya svenska APIer. Förra veckan var det Glesys som livade upp, denna veckan är det Post & Telestyrelsen som gör mig glad, och hur ofta säger någon det om PTS?

Vill ni har fler API nyheter hela veckan lång så följ mig på twitter, där får ni gärna också tipsa mig om API nyheter som jag har missat.

API från Post & Telestyrelsen

Alla som älskar öppen data måste jubla när PTS släpper ett API till sin “sök operatör” tjänst. Ännu en myndighet som öppnar upp sig och ännu mer data åt folket! Genom APIet så kan man ta reda på vilken operatör ett givet telefonnummer tillhör, antingen via SOAP eller REST. Enkelt och väldigt användbar och ett lysande exempel för resten av myndighetssverige.

Twitter Photo Upload API

Twitter har släppt ett nytt API (eller i alla fall en ny metod) för att ladda upp bilder med ett tweet. Inte för att detta kommer som en överaskning, men det är ändå hårt för alla de företag som hade som affärside att lägga till bilder på tweets (TwitPic tex).

Ett jävla API

Genom att på ett smart sätt använda Googles What Do You Love tjänst så har en smart utvecklare skapat ett Profanity API. Det är alltså ett API som listar ut om ett ord är ett fult ord eller inte, i alla fall om Google anser att det är ett opassande ord. Enligt mina högst vetenskapliga experiment så funkar det endast med engelska ord, de ord man hittar på väggen en genomsnittlig svensk högstadietoalett paserar ostört igenom.

Runkeeper

För några månader sedan rapporterade jag om RunKeepers API där man kan hålla reda på allt från sömnmönster till hur många steg man tar per dag. Nu är APIet öppet för alla att använda då det har gått från privat beta till publik beta. Det är bara att börja hacka alltså!

Tack @jonasl för tipset om RunKeepers API.

TravelHack

I början av Oktober så arrangeras TravelHack i Göteborg. Det är ett hackathon om resedata arrangerat av Viktoria Institutet, Västtrafik, Samtrafiken, Trafikverket mfl. Det går nu att anmäla sig om ni har lust att hacka ihop något av alla de rese-APIer som finns tillgängliga.