API Måndag – Pingdom, Gowalla vs Foursquare, USA Today

Publik beta av Pingdoms API

Pingdoms REST API är nu i en publik beta. APIet kommer att bara i beta under några veckor även om de inte tror det blir några större förändringar under den tiden. Man får full tillgång till sitt Pingdom konto via API och man kan rätt enkelt bygga in Pingdoms övervakningstjänster för webbsajter i sina egna lösningar. Pingdoms gamla SOAP API tas bort den sista augusti, så använder du det så är det dags att flytta över till REST APIet nu.

Gowalla vs Foursquare – krig i öppenhet

I förra veckans API måndag så skrev jag om Foursquares Venue Project där de matchar id nummer för olika geografiska platser mellan olika system – dvs plats X hos New York Times är samma som plats Y hos Foursquare. De planerar att bli en Rosetta sten för geolocation och på så sätt bli en ännu bättre platform att bygga geolocationtjänster på. ProgrammableWeb har ett långt och läsvärt inlägg om Foursquares strategi med Venue Project om ni vill läsa mer.

Gowalla har planer på att släppa sin data fri för nerladdning någon gång under 2011. Exakt vilken data som ska ingå är inte helt klart, men Gowalla vill låta utvecklare ladda ner stora mängder av deras data för att själva kunna manipulera och analysera denna data. Intressant är att Gowalla redan låter användare checka in på Foursquare och att man via Gowallas API kan få tag på Foursquares id för en viss plats. Denna data kommer enligt Gowallas CTO att vara tillgänglig för nerladdning. Detta betyder att man via Gowalla kommer att ha tillgång till liknande data som via Foursquares Venue Project, eller iaf att man kan matcha data från Gowalla och Venue Project utan problem.

Foursquare och Gowalla konkurrerar alltså i öppenhet och ett bra API är en given del i denna strategi. För oss utvecklare så kan detta inte vara annat än bra. Den stora spelaren som saknas i detta krig om öppenhet är Facebook och Facebook Places, men förhoppningsvis kommer någon smart programmerare att matcha Facebook Places id mot Foursquare Venue Project id så att man kan få en helhetsbild av all data om en viss plats. Kasta sedan in Google och deras data i mixen så har man verkligen nått datanirvana!

USA Today recensions API

Den amerikanska tidningen USA Today fortsätter att släppa mer data via sitt API. Det senaste är att musik, film och bokrecensioner är tillgängligt via APIet. Alla svenska tidningar borde titta på vad USA Today och The Guaridan i Storbritannien gör och bli inspirerade. Att dela med sig är ett måste för att överleva i långa loppet!

Det var allt för denna vecka. Följ mig på twitter för att få API nyheter hela veckan lång, tro mig, det gör dig till en lyckligare och bättre människa!