API måndag – opendata, opengovs appgalleri och kiva.org

Det här är första “API måndag” inlägget på mashup.se. Så en gång i veckan så kommer en sammanfattning av vad som är nytt bland APIer i Sverige och internationellt. Låt mig gärna veta i kommentarerna om ni tycker att detta är ett bra eller dåligt format!

Nytt i svenska API världen

Ted Valentin har lanserat Opendata.se där han kommer att samla på svenska APIer och öppna datakällor. Väl värt att följa för alla API intresserade. Opengov.se har också startat ett applikationsgalleri, där kan man hitta vilka applikationer som använder data från offentliga sektorn. Kul att det händer så mycket bland svenska APIer, nu rör det verkligen på sig!

Vill ni att SL ska släppa ett API med all reseinformation och reseplanering så gå in och rösta på dialog.sl.se. Kan Skånetrafiken så kan väl SL. Mer data åt folket!

Nya internationella APIer

På fantastiska Kiva.org så kan man låna pengar till behövande runt hela världen (själv har jag gjort det i flera år nu och jag rekommenderar alla att börja). Nu har kiva.org skapat ett API för sina partnerorganisationer så att de lättare kan hantera nya lån och återbetalning av lån. Redan sedan tidigare så har de ett API för att skapa applikationer för långivare.

LinkedIn har nu ett Javascript API. Med det kan man bla hantera inloggning och söka efter personer på LinkedIn direkt från javascript vilket gör det lättare att integrera LinkedIn med webbappar.

Dictionary.com har nu ett API där man kan komma åt engelska definitioner, synonymer, slang uttryck etc. Det är fritt fram att använda APIet för icke kommersiella syften, men vill man tjäna pengar så måste man kontakta Dictionary.com för att komma överens (inte den bästa lösningen för att få utvecklare att använda APIet precis).