API måndag – offentlig data, Disqus, Facebook och meningslösa mashups

Lättare att använda offentlig data

I en intervju på regeringen.se så säger IT och regionsminister Anna-Karin Hatt vill riva de hinder som finns för privata tjänsteutvecklare som vill utveckla appar med hjälp av offentlig information (= de flesta som läser detta inlägg). Intervjun hittade jag via opengov.se, en mycket bra sajt om öppen offentlig data, så även om du inte är beredd att spendera 4 minuter att titta på intervjun så ta ett par minuter att kolla in opengov.se!

Nya APIer från Disqus och MapQuest

Disqus hanterar kommentarer från över 500000 bloggar (inklusive mashup.se) och nu har det gjort en större uppdatering. En av nyheterna är ett nytt API och en API konsoll för testning. Det är bra att se att det börjar bli standard att ha med en API konsoll om man skapar ett nytt API, det hjälper verkligen utvecklare att komma igång snabbare.

MapQuest fortsätter att innovera på OpenStreetMaps och har släppt ett Bike Route API, få alltså instruktioner om hur du hittar från punkt A till punkt B på cykel.

Facebook Messaging API och enklare att testa

Facebook har ju som alla säkert vet släppt ett nytt meddelandesystem. Nu har de även släppt ett API till detta meddelandesystemet, än så länge är det begränsat till att kunna läsa en användares meddelanden. Detta kräver ett nytt extended permission “read_mailbox” och är än så länge endast för att experimentera med eftersom väldigt få användare faktiskt kan använda det nya systemet.

En annan väldigt användbar uppdatering från Facebook är att man nu kan skapa och hantera testkonton via deras Graph API. Nu slipper alla utvecklare bryta mot Facebooks regler och skapa testanvändare med alternativa emailadresser, äntligen!

En desperat och en cool mashup, båda rätt meningslösa

MySpace har insett att det sociala nätverk som gäller nu är Facebook och har genom att integrera hårt med Facebook Connect nu blivit en mashup av Facebook data. Inte för att det är något negativt att vara en mashup byggd på Facebook, men för MySpace så verkar det vara ett sista desperat försök att fortsätta hitta något sätt att överleva.

En betydligt coolare mashup är utvecklat av en Nya Zeeländare och handlar automatiskt saker på den lokala auktionssajten TradeMe. För $1/dagen och genom akutionssajtens API så handlar programmet olika föremål, allt från frimärken till batterier. Â Inspirationen till mashupen kom från en xkcd strip.

För fler API nyheter så följ mig på Twitter där jag delar med mig av länkar till allt jag skriver om på API måndagar och allt annat jag kan hitta om APIer. Mer data åt folket!