API måndag – nytt från Flattr, Facebook, Google och Amazon

Den gångna veckan så har det kommit en massa intressanta nya APIer och flera uppdateringar till existerande APIer. Det finns gott ny data och funktionalitet för oss programmeringssugna att experimentera med!

Flattr REST API

Efter en lång väntan så är Flattrs REST API äntligen här, något som många har väntat på. Med REST APIet så kan man hämta info om vilka användare som har Flattrat (?) något eller detaljer om en avändare. Let the hacking begin!

Facebook Credits API

Facebook öppnar sitt Credits API för alla utvecklare, det är ett API som låter Facebook Apps ta betalt via Facebook Credits. Användarna köper Credits via kreditkort, mobiltelefonräkning eller Paypal och använder sedan dessa Credits för att köpa virtuella varor i olika Facebook baserade spel. Från och med den 1a juli måste appar på Facebook som säljer virtuella varor (dvs spel à la Farmville) använda detta API, och Facebook tar 30% av varje transaktion (något som inte alla utvecklare är så glada över). Än är det inte tillåtet att använda Credits APIet för fysiska varor, men det kommer nog snart.

Amazon Simple Email Service

Amazon fortsätter att pumpa ut nya tjänster i en imponerande fart. Häromveckan var det Elastic Beanstalk (världens coolaste tjänstenamn?) som alla Javaprogrammerare bara måste ta en allvarlig titt på (det är Heroku för Java), denna vecka är det Simple Email Service (SES). Med SES så kan man skicka stora mängder email via Amazons nätverk, givetvis mot en mindre kostnad, det är gratis upp till 2000 mails/dag sedan kostar det 0.10 USD per 1000 emails. Perfekt för alla som använder EC2 eller S3 för sina webbtjänster och som behöver skicka större mängder emails.

Uppdaterat Google Analytics API

Google har utökat Google Analytics Data Export API med en hel massa nya datapunkter och nya mättal. Deras mål med APIet är att allt man kan göra i Google Analytics webb UI ska också vara möjligt att göra via APIet och nu har de tagit ännu ett steg i den riktningen. Perfekt för alla oss som är beroende av Google Analytics, speciellt när utvecklare har haft tid att få in all denna nya funktionalitet i iPhone och Android appar.

Nya APIer

Förutom alla API nyheter som jag redan nämnt så har det i veckan kommit ytterligare några som kan vara värt att ta en titt på:

Sist men inte minst så måste jag också tipsa om den periodiska API tabell som Google har publicerat över alla sina APIer. Det är imponerande hur många APIer som Google verkligen har!

Det var alltför denna gång, mer API nyheter om en vecka. Om du inte kan hålla dig så länge så följ mig på twitter så får du API nyheter så fort som jag hittar dem.