API måndag – nu lättare att lära Foursquares API

Nya API konsoller från Apigee

Apigee har redan tidigare haft riktigt bra API konsoller för Facebooks och Twitters API. I dessa konsoller kan man testa olika API anrop och tydligt se vad olika metoder returnerar, ett perfekt sätt att lära sig ett nytt API helt enkelt. Själv har jag använt deras Twitter konsoll varje gång jag gör något med Twitters API (den är mycket bättre än Twitters egna verktyg). Nu har Apigee lanserat konsoller för LinkedIn, PayPal, Foursquare, Twillio och SoundCloud. Är du intresserad av något av dessa APIer så rekommenderar jag starkt att du tar en titt på vad Apigee erbjuder.

Twitter föredrar JSON

Twitter ska sluta stödja XML i sitt Streaming API, från och med 6e december så tillhandahåller de endast JSON. Twitters nyaste APIer stödjer alla JSON, men inte XML, ett tydligt tecken på att JSON är formatet som utvecklare föredrar över XML.

Facebook vill absolut inte dela med sig

Facebook fortsätter att bråka med Google om användares kontaktdata. För att undvika Googles helt rimiliga krav att användare av deras Contacts API erbjuder liknande exportmöjligheter så kan man nu importera sina exporterade GMail kontakter in i Facebook. Inget API, endast import/export. Inte användarvänligt för fem öre, men Facebook slipper i alla fall dela med sig av sin data. Det skulle ju vara hemskt att ge användarna kontroll över sin egen data.

Använder du Facebooks Graph API så är det bra att veta att Facebook har gjort lite småändringar under veckan som gått, lite fält byter namn etc.

Loopia använder sitt eget API

Webbhotellet Loopia har lanserat iPhone och iPad applikationer byggt på sitt eget Loopia API (det krävs ett API konto för att kunna använda apparna). Nu kan man alltså enkelt registrera domännamn direkt från sin telefon ha koll på driftinformation etc.

För fler API nyheter så följ mig på Twitter där jag delar med mig av länkar till allt jag skriver om på API måndagar och allt annat jag kan hitta om APIer. Mer data åt folket!