API Måndag – Mastercard, Instapaper, London och Twitter
av Andreas Krohn
Denna API måndag finns det riktigt gott om API nyheter att plöja igenom. Själv har jag varit i Stockholm denna vecka på ett par workshops om APIer. Tydligt är att det kommer många riktigt intressanta svenska APIer detta år, det är ett bra år att vara en hungrig och kreativ programmerare. För att få fler API nyheter så följ mig på Twitter.
London Data Store
Storbritannien ligger långt framme när det gäller APIer och nu tar de ännu ett steg i rätt riktning. London har släppt London Data Store, en samling med data om London – tex realitidsdata om trafik, ambulansutryckningar, stadens ekonomi etc. Totalt finns det över 450 datakällor redo att användas av utvecklare, journalister, analytiker och annat löst folk.
Efter att ha snackat om offentliga APIer med Peter Krantz på e-delegationen (bloggar också på opengov.se) i veckan så ser det också ljust ut på myndighetssidan även i Sverige. Det kommer förhoppnignsvis många intressanta APIer från olika myndigheter och kommuner framöver. Kan Örebro, London och Riksdagen så kan väl alla andra också. Mer data åt folket!
Mastercards betalnings API
Mastercard har släppt ett ambitiöst API för att hantera betalningar, allt via REST. Även om det finns många andra APIer för betalningslösningar redan så är det något speciellt med att inte gå en omväg (tex via Paypal) utan att gå direkt mot Mastercard. Dessutom fungerar Mastercards Payment API över hela världen och inte bara i USA och en handfull Europeiska länder, vilket annars är en vanlig begränsning i betalnings APIer. Nu är det bara att vänta på att VISA kommer med ett liknande API, eller kanske till och med ett betalnings API från en svensk bank (otroligt, men låt mig drömma).
Instapapers nya API och nya affärsmodell
Instapaper är en av de mest användbara tjänsterna på nätet just nu, själv använder jag Instapaper dagligen både på min dator och min iPhone. För er som inte använder Instapaper så är det en tjänst för att spara webbsidor för senare läsning, det låter enkelt men är mycket användbart. Instapaper har länge haft ett API för att spara URLer. Det är via detta API en hel hög iPhone appar (tex Reeder) gör det möjligt att spara sidor i Instapaper.
Nu finns det även ett API för att hämta ut de URLer som en användare har sparat på Instapaper. Detta gör det möjligt att utvecka nya appar och tjänster där användare kan läsa sina sparade sidor, tidigare kunde man endast göra det på instapaper.com och Instapapers iPhone/iPad appar. Det nya APIet riskerar att påverkar försäljningen av iOS apparna (Instapapers största inkomstkälla) så för att väga upp det så är läs APIet endast tillgängligt för användare som betalar $1/månad. Det är alltså gratis för utvecklare att använda APIet för att bygga nya tjänster, men för att använda dessa tjänster så måste man betala Instapaper. Detta är ett intressant sätt att ta betalt för ett API och det ska bli intressant att se hur det kommer att fungera. Blir det en succe så tror jag att fler APIer kommer att följa efter. Läs mer om varför Instapaper testar detta sätt att ta betalt på deras blog.
För alla som är intresserade av iOS utveckling så kan jag tipsa om podcasten Build & Analyze med Marco Arment, programmeraren bakom Instapaper. En riktig favorit.
Twitters nya API begränsningar
Vanligtvis så begränsar Twitter sitt API så att varje användare bara har 350 anrop/timme, men tidigare kunde man be snällt för att komma med på deras whitelist och få 20000 anrop/timme istället. Nu har Twitter stängt denna whitelist för nya utvecklare. Tyvärr kommer detta antagligen att ha en negativ effekt på nya innovativa Twitter lösningar.
Det spekuleras att denna nya begränsning är för att Twitter har problem att skala sitt API eller att de planerar att ta betalt, själv lutar jag åt det senare. Twitter behöver tjäna pengar och deras mest framgångsrika produkt är faktiskt deras API. Jag tror att de kommer att ta rätt bra betalt för att göra många requests men att vanliga utvecklare kan köpa denna data billigare via datagrossister som tex Gnip.
Instagram vs PicPlz – mitt API är bättre än ditt API
De sociala fototjänsterna Instagram och PicPlz fortsätter att kämpa om världsherravälde, det senaste slagfältet är deras APIer. Instagram har nu släppt sitt API i beta (alltså ett officiellt API, inte det tidigare hackade inofficiella APIet jag skrev om för några veckor sedan). PicPlz har också släppt ett API (inklusive ett snyggt jQuery lib). Troligtvis kommer vi att se en hel del intressanta användningar av båda dessa APIer under de kommande veckorna.
Framtiden för mashup.se
Jag funderar igenom framtiden för mashup.se. Bloggen ska inte försvinna, framförallt API måndag inläggen kommer att finnas kvar. Men det finns ju så mycket annat som kan göras. Vad vill ni se att jag gör med mashup.se? Har ni några bra ideer och förslag så skriv in dem i kommentarerna på detta inlägg eller tipsa mig på twitter.