API måndag – mailgun, digg och mer data åt folket

Nya APIer

TechCrunch har skrivit om Mailguns API. Med detta API så kan man skapa mailkonton, skicka och ta emot mail etc, vilket gör det möjligt att integrera email i vilken app som helst. Några intressanta exempel på vad man kan använda APIet till är att låta användare ladda upp data till en applikation genom att bifoga filer i emails eller att låta användare få meddelanden från en app direkt i sin email inbox. Givetvis går allt detta att göra redan att göra utan Mailgun, men varför spendera programmeringstid på det om Mailgun redan har löst problemet?

Det går inte så bra för Digg för tillfället, konkurrensen från Twitter och opopulära ändringar av features har fått trafiken att dala. Som en del i att ändra på denna trend så har de lanserat ett Streaming API. Precis som med Twitters Streaming API så kan man med Diggs API få realtids uppdateringar av allt som händer på sajten – nya länkar, diggs och kommentarer. Inte för att att jag är en stor användare av Digg, men jag gillar att Streaming APIs nu håller på att bli populära! Om ni vill läsa mer så har VentureBeat har skrivit en bra genomgång av Diggs lansering av Streaming APIet och vad det kan betyda för Digg.

Ett par andra API nyheter från veckan som gått..

  • Microsoft Advertising adCenter API nu är det enda API som går att använda för att hantera annonser på både Microsoft (=Bing) och Yahoo. Yahoos eget annonserings API är nu heldött.
  • Spreadshirts API har nu i beta och tillgängligt för alla och envar att använda för att skicka in nya T-Shirt tryck etc.

Mer data åt folket!

Tyvärr så missade jag Internetdagarna i Stockholm under förra veckan, men jag följde konferensen på Twitter och det var en hel del prat om APIer. Bland annat så har Computer Sweden skrivit om Tomas Wennströms (från bla SSWC) presentation där han nämnde problemet att myndigheter tar mycket betalt för att dela med sig av sin data. Detta håller små utvecklare med små plånböcker ute och hindrar mycket innovation.

Liknande diskussioner kommer antagligen upp på E-delegationens öppna möte om öppen data den 4 november. Där kommer det att diskuteras hur offentlig information och användas. På myndighetssvenska så heter detta “förbättra förutsättningarna för vidareutnyttjande av handlingar”, men jag föredrar “Mer data åt folket!”.

Hjälp mig göra API måndag ännu bättre

Jag skulle gärna vilja skriva mer om nya svenska APIer och vad som händer i Sverige vad gäller öppen data. Hittar du en sådan nyhet eller något intressant om internationella APIer så tipsa mig gärna via email eller twitter! Du kommer då att känna det inre lugn som bara kan komma av att göra hundratals utvecklares måndagar bättre.